Joe Supan Staff Writer Door Joe Supan Staff Writer

De beste 4K-tv

U hoeft HDR, lokaal dimmen, brede kleurengamma's of verversingsfrequenties niet te begrijpen om te waarderen hoe geweldig het voelt om voor een 4K-tv van kwaliteit te zitten. We hebben een maand besteed aan het leren van de meest verbluffende beeldkwaliteit en hebben vier topmodellen gevonden die binnen elk budget passen.

Beste OLED 4K-tv

Pros
Beeldkwaliteit
Geweldig voor grotere kamers
Slimme functies
Elegant ontwerp
Cons
Inbrand potentieel van het scherm

Waarom we ervoor kozen

Beeldkwaliteit

De LG B7A is een van de meer betaalbare OLED-tv's die er zijn, maar hij ziet er net zo verbluffend uit als al het andere op de markt. Elke pixel is zelf een LED (eigenlijk een kleine gloeilamp), dus het contrast is ongelooflijk. En omdat elke pixel daadwerkelijk kan worden uitgeschakeld, zijn de zwarten zo diep als je deze kant van een grot ziet. De felle kleuren springen ook van het scherm af, zonder in donkere gebieden te bloeden. Het is dit contrast dat deze tv zo speciaal maakt. We waren ook onder de indruk van het brede kleurengamma van de B7A, dat tinten produceerde die net zo rijk en levendig waren als elke andere tv die we zagen.

Geweldig voor grotere kamers

Met zijn minimale verblinding en ongelooflijk brede kijkhoek, is de LG B7A een geweldige keuze voor grotere kamers die veel natuurlijk licht krijgen. In de analyse van tv-kijkhoeken van RTings.com testten ze 58 modellen op kleurverschuiving, helderheid en zwartniveau, en de B7A kwam op de eerste plaats. Dat betekent dat je altijd een geweldig uitzicht hebt op het scherm, waar je ook in de kamer zit. LG gebruikt ook een anti-reflecterende coating op zijn OLED-schermen, die uitstekend werk doet om die vervelende schittering van nabijgelegen ramen te elimineren.

Slimme functies

LG heeft zijn eigen slimme platform genaamd "webOS" waarmee je via de tv apps zoals Netflix en YouTube kunt openen. Het is vooraf geladen met de meest populaire, maar je kunt ook een ton meer downloaden van de LG Content Store. De afstandsbediening is ook een enorme overwinning voor de B7A. Het heeft een microfoon, zodat u naar inhoud kunt zoeken door gewoon in de afstandsbediening te spreken. Het heeft ook een cursor op het scherm die de beweging van de afstandsbediening volgt, zodat u niet door een dozijn apps of films hoeft te gaan om de gewenste te krijgen. Gewoon aanwijzen en klikken.

Elegant ontwerp

De B7A ziet er bijna net zo goed uit als wanneer hij is ingeschakeld. Het heeft een zeer minimalistische uitstraling, met dunne metalen randen en een bescheiden tv-standaard. Omdat OLED-tv's geen achtergrondverlichting vereisen, is het een van de dunste 4K-tv's die we zagen met een dikte van 1,97 inch en een gewicht van iets meer dan 50 pond.

Punten om te overwegen

Inbrandmogelijkheid van scherm

Omdat OLED-tv's zo'n extreme helderheid hebben, is het mogelijk dat ze permanent beschadigd raken als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. RTings.com voert momenteel een jaar> op dit effect uit, en de vroege resultaten tonen aan dat OLED's meer kans hebben om permanent een afbeelding te behouden. Dit is echter een extreem geval - ze draaien 20 uur per dag, zeven dagen per week tv's met steeds dezelfde inhoud. Zo>

Beste LED 4K TV

Pros
Breed kleurengamma
Scherp contrast
Roku TV-integratie
Cons
Minder ingangen
>

Waarom we ervoor kozen

Breed kleurengamma

Misschien meer dan elke andere functie, is breed kleurengamma wat 4K-tv's onderscheidt van hun HD-tegenhangers, en de TCL R617 blonk hier echt uit. Dat betekent dat wanneer u HDR-inhoud op deze tv bekijkt, u een veel groter scala aan kleuren ziet dan op een model zonder. Dit uit zich in een veel rijkere en levendigere uitstraling. Het is een beetje alsof je wat tijd hebt besteed aan tv kijken met een milde zonnebril op en deze vervolgens afdoet - elke kleur springt plotseling van het scherm.

Scherp contrast

Naast het brede kleurengamma droeg het contrast van de R617 ook bij aan zijn uitstekende algehele beeldkwaliteit. Het heeft volledig lokaal dimmen, waarbij een aantal LED's gelijkmatig over het scherm worden verdeeld om tegelijkertijd verschillende gebieden te verlichten en te verduisteren. Het resultaat is zeer diep zwart naast felle lichtere kleuren, waardoor elk beeld ongelooflijk levensecht aanvoelt. Hoewel niet zo dramatisch als de OLED-modellen die we zagen, is het contrast van de R617 nog steeds onmiskenbaar indrukwekkend.

Roku TV-integratie

Als je een van de bijna 40 miljoen Amerikanen bent die een Roku-apparaat gebruiken, vind je de TCL R617 gemakkelijk aan te passen. Het heeft Roku's technologie ingebouwd, wat een van de eenvoudigste - of ook een van de meest rudimentaire - streamingplatforms is die er zijn. Het heeft elke app die je maar kunt bedenken, en je kunt eenvoudig naar films en tv-programma's zoeken door ze in te typen of met de spraakbesturing van de afstandsbediening. We vonden het ook leuk hoe je de tv kunt bedienen door de Roku-app op je telefoon te downloaden, waarmee je eenvoudig video's of foto's van je telefoon op je tv kunt weergeven.

Punten om te overwegen

Minder ingangen

Met drie HDMI-poorten en slechts één voor USB heeft de R617 het minste aantal ingangen van onze topkeuzes. Dit zal voor de meeste mensen geen dealbreaker zijn, maar als je veel verschillende soorten media hebt die je via je tv wilt afspelen, is het de moeite waard om te overwegen. Een videogamesysteem, kabelbox en blu-rayspeler kunnen gemakkelijk al je ingangen opeten, waardoor je gedwongen wordt een van deze los te koppelen als je je laptop wilt aansluiten.

>

De TCL R617 is de enige van onze topkeuzes die maximaal is bij een verversingssnelheid van 60 Hz in plaats van 120 Hz. Dat betekent dat het slechts 60 frames per seconde kan weergeven, vergeleken met 120 voor onze andere picks. Zelfs als een video slechts in 60 frames per seconde wordt gefilmd, kan een tv van 120 Hz tussen elke foto extra frames genereren om de video duidelijker te maken. Omdat onze ogen hier echter niet echt aan gewend zijn, vinden sommige kijkers het onaangenaam. Eerlijk gezegd is de verversingssnelheid het meest relevant voor pc-gamers die hun tv's als monitor gebruiken - veel games kunnen worden gespeeld met 120 fps, zodat u de volledige ervaring van de vloeiendere beweging op het scherm krijgt.

Beste budget 4K tv

Pros
Diepe zwarten
Soepele beweging afhandeling
Ingebouwde Chromecast
Cons
Kleurdiepte en helderheid
Geen kabel- of antenne-ingangen

Waarom we ervoor kozen

Diepe zwarten

Buiten OLED-tv's produceert de Vizio E-serie een aantal van de diepste zwarten die je zult vinden. Waar sommige tv's moeite hebben om in één keer donkere en heldere kleuren te tonen, zien donkere, slecht verlichte scènes er prachtig genuanceerd uit in de E-serie. Dat komt omdat het een volledige achtergrondverlichting gebruikt - het goedkoopste model dat we met deze functie hebben gezien - in plaats van randverlichting, dus het kan verschillende delen van het scherm markeren om in hetzelfde frame lichter of donkerder te worden.

Soepele beweging afhandeling

De E-serie heeft een aantal functies die bewegingsonscherpte verminderen en helpen om heldere en vloeiende video's te produceren. Bij inhoud met veel beweging, zoals sport of videogames, zie je vaak een kleine vervaging die objecten volgt terwijl ze op het scherm bewegen. Meestal gebeurt dit omdat het >

Ingebouwde Chromecast

Chromecast wordt standaard geleverd met de E-serie, zodat u alles op uw telefoon of tablet rechtstreeks op de tv kunt uitzenden. Het wordt geleverd met veel van de standaard streaming-apps - Netflix, Hulu en Amazon - maar voor iets anders moet je je telefoon of tablet gebruiken. Als zodanig is de afstandsbediening erg basic en regelt hij alleen de essentiële zaken zoals volume, kanaal en invoer.

Punten om te overwegen

Kleurdiepte en helderheid

Helaas is de E-serie onze enige keuze die geen breed kleurengamma bevat. Je krijgt niet de volledige ervaring wanneer je HDR-inhoud bekijkt, omdat het niet de mogelijkheid heeft om evenveel kleuren weer te geven. Het lokale dimmen laat ook te wensen over, met kleuren die niet zo levendig worden als onze andere picks. Begrijp ons niet verkeerd - deze tv ziet er nog steeds geweldig uit, maar je mist een beetje aan de ultra high-end videokwaliteit.

Geen kabel- of antenne-ingang

De E-serie heeft geen tuneringang, dus u kunt geen kabel of antenne rechtstreeks op uw tv aansluiten. Als je al een antenne hebt die je graag gebruikt, kun je een convertordoos kopen voor redelijk goedkoop. . We hebben deze nog niet beoordeeld, maar Amazon heeft een aantal modellen voor ongeveer $ 30 .

Beste 4K-tv voor gaming

Pros
Lage input lag
Hoge verversingssnelheid
Diepe zwarttinten en kleuren
Cons
Geen kabel- of antenne-ingang

Waarom we ervoor kozen

Lage input lag

Input lag is het be>

Hoge verversingssnelheid

De P-serie heeft een verversingssnelheid van 120 Hz, een kritieke snelheid voor pc-gamers. Veel games worden nu geproduceerd met snelheden van 120 Hz en je zult een merkbaar verschil zien spelen op een monitor of tv die het aankan. Scherpe bewegingen zien er wonderbaarlijk soepel uit, zonder vervaging of glitching. Als je een hardcore pc-gamer bent en een 4K-tv als je monitor wilt gebruiken, is een verversingssnelheid van 120 Hz essentieel.

Diepe zwarttinten en kleuren

De beeldkwaliteit van de P-serie is uniform uitstekend, maar we waren het meest onder de indruk van het extreem diepe zwart en het brede kleurengamma. Het maakt gebruik van full-array lokaal dimmen, wat vooral effectief is bij het bekijken van HDR-inhoud. Het contrast tussen licht en donker ziet er fantastisch uit, zonder merkbaar bloeden tussen de twee. Het brede kleurengamma van deze tv was eveneens uitzonderlijk en produceerde rijke tinten zonder oververzadiging.

Punten om te overwegen

Geen kabel- of antenne-ingang

Net als de Vizio E-serie heeft dit model geen ingangen voor kabel- of antennebevestigingen. Alles bij elkaar genomen is dit niet echt een dealbreaker, omdat je op Amazon een converterbox voor ongeveer $ 30 kunt kopen. Toch is het vermeldenswaard dat je je huidige installatie mogelijk niet volledig kunt overdragen zonder wat extra aankopen.

Gids voor 4K-tv's

Hoe u het meeste uit uw 4K-tv kunt halen

Kalibreer de instellingen

Als u eenmaal op een 4K-tv bent gaan zitten, moet er nog wat werk worden verzet om er de best mogelijke beeldkwaliteit uit te halen. Je zult merken dat er een enorme hoeveelheid instellingen is om uit te kiezen, en het is vrij eenvoudig om eronder te verdwalen. Hoewel een goede lezing van de gebruikershandleiding altijd wordt aanbevolen, zijn er enkele vuistregels die we aanraden aan te houden.

Blijf bij de voorinstellingen:
Je kunt in de verleiding komen om te spelen met liefhebbende instellingen zoals contrast, helderheid en dynamisch, maar voor het grootste deel is dit niet echt nodig. De ingenieurs die deze tv's maken, willen dat u het best mogelijke beeld meteen uit de doos haalt, en dat is meestal te vinden in de voorinstellingen. Over het algemeen is de beste beeldkwaliteit te vinden in de modus Film of Bioscoop, hoewel dit in lichte kamers kan lijden. In die situatie zijn de modi Sport en Spel de beste keuze, hoewel het de moeite waard is om 's nachts terug te schakelen.

Test lokaal dimmen:
Dit is een van de beste functies op 4K-tv's en het kan echt verbeteren hoe donker de zwarttinten op uw scherm eruit zien. De meeste modellen worden geleverd met een paar opties om te dimmen, en ze zijn de moeite waard om mee te spelen om degene te vinden die het beste bij je past. Veel tv's hebben ook afzonderlijke diminstellingen voor HDR-inhoud, dus u wilt zeker weten dat ze hier ook zijn ingeschakeld.

Zeep opera-effect:
Een van de meer controversiële aspecten van HDR-video, Soap Opera Effect (technisch aangeduid als "motion smoothing" of "motion interpolation") is wanneer tv's met hoge verversingsfrequenties extra frames toevoegen om de actie vloeiender te laten lijken. Het probleem is dat onze ogen niet gewend zijn om video zoals deze te absorberen en het kan een beetje surrealistisch aanvoelen om te bekijken. Elke fabrikant noemt het iets anders in hun instellingen, maar het heeft altijd ergens 'beweging' in de naam. Toch is het niet allemaal slecht: we raden aan om het te houden voor sport- en videogames, waar snelle bewegingen veel kunnen profiteren van vloeiende bewegingen, evenals HDR-inhoud opgenomen met een hogere framesnelheid.

Instellingen aanpassen:
Als je nog steeds niet helemaal tevreden bent met het beeld van je tv, kun je altijd in specifieke instellingen duiken zoals Helderheid, Contrast en Scherpte en nog wat knutselen. RTings.com biedt uitstekende walkthroughs van alle instellingen van onze topkeuzes hier: LG B7A , TCL R617 , Vizio E-serie , Vizio P-serie .

Controleer uw HDR-poorten

Niet alle HDMI-poorten op uw 4K-tv kunnen HDR-inhoud verwerken. Omdat dit misschien wel de meest indrukwekkende functie van deze nieuwe tv's is, wil je er zeker van zijn dat welk 4K-streamingapparaat of gameconsole je gebruikt is aangesloten op een HDR-poort. In de handleiding van uw tv wordt duidelijk aangegeven welke dit zijn.

Gebruik een 4K-streamingapparaat

Al onze topkeuzes hebben geweldige streamingplatforms ingebouwd, maar als u de interface op een afzonderlijk apparaat verkiest, wilt u ervoor zorgen dat deze 4K-compatibel is. Bijna elke fabrikant van streaming-apparaten produceert een model dat werkt met 4K-inhoud, maar u zult er meestal iets meer voor moeten betalen. De Amazon Fire TV met 4K kost ongeveer $ 50, terwijl de Roku Premiere voor $ 70 gaat. Je kunt hier onze volledige beoordeling van streaming-apparaten bekijken .

Vind 4K- en HDR-inhoud

Zelfs nadat u de juiste tv en het juiste streaming-apparaat hebt, is het nog steeds een kwestie van het vinden van de juiste inhoud. Alle be>

Veelgestelde vragen over 4K TV

Hoe ver weg moet u van uw tv zitten?

In tegenstelling tot oudere tv-schermen, die wat van hun gebreken beginnen te vertonen als je te dichtbij zit, profiteren 4K-tv's eigenlijk van een beter zicht. Volgens RTings.com moet je tussen de 55 en 40 inch 4K-schermen zitten, en tussen de 65 en 65 inch. En hoe dichter je binnen dat venster kunt komen, hoe beter: RTings.com bepaalde 3,2 voet als de perfecte afstand voor 55 "en 4,1 voet voor 65".

Is alle 4K-inhoud ook HDR?

Niet noodzakelijk. Alle video's met een hoog dynamisch bereik worden in 4K opgenomen, maar niet alle 4K-video's gebruiken HDR. En omdat de meeste experts zeggen dat HDR meer doet om de videokwaliteit te verbeteren dan de 4K-resolutie, is het de moeite waard om naar content te zoeken die beide gebruikt, indien beschikbaar.

Wanneer is de beste tijd om een ​​4K-tv te kopen?

Over het algemeen zijn er drie geweldige momenten om een ​​nieuwe tv te scoren. De meest gepubliceerde verkoop vindt plaats tijdens Black Friday en Cyber ​​Monday, wanneer zowat elke retailer fantastische elektronische deals aanbiedt. Als u dit verkooppunt mist, hoeft u zich geen zorgen te maken: januari tot april zien vaak vergelijkbare deals, zelfs als ze niet dezelfde razernij aantrekken. Bedrijven hebben de neiging om hun tv's te benadrukken in de aanloop naar de Super Bowl, dus je zult vaak geweldige verkopen vinden in januari en februari. En omdat nieuwe tv's meestal in maart en april worden uitgebracht, worden de modellen van vorig jaar vaak tegelijkertijd verkleind om ruimte te maken voor de nieuwkomers, waardoor de lente weer een geweldige tijd is voor dealjagers.

Zijn 4K-tv's toekomstbestendig?

Elk jaar worden er meer 4K-technologie en -inhoud vrijgegeven, waardoor 4K geleidelijk toegankelijker wordt. Sommige 8K-tv's beginnen de markt binnen te druppelen, maar het is waarschijnlijk dat 8K-technologie zijn weg naar de openbare markt zal vinden in een tempo dat vergelijkbaar is met 4K-technologie. Met andere woorden, 4K zal waarschijnlijk Full HD >

Woordenlijst voor 4K-tv's

4K: ook bekend als UltraHD, dit is een verwijzing naar de schermresolutie, gemeten in pixels - 3840 x 2160, of ongeveer 4.000 pixels breed. Hoe hoger het aantal pixels, hoe hoger de beeldkwaliteit. 4K-inhoud, technologie en apparatuur hebben vier keer zoveel pixels dan de typische HD-tegenhangers.

Pixel: afkorting van "beeldelement", een pixel is de kleinste eenheid van een digitale afbeelding. Pixels zijn gebieden met programmeerbare kleuren in computers, tv's en andere schermen die worden gebruikt voor visuele inhoud. Een pixel kan slechts één kleur tegelijk zijn, maar een hoge dichtheid aan pixels zorgt ervoor dat kleuren, schaduwen en vormen samengaan om een ​​afbeelding te maken. Hoe groter het aantal pixels, hoe scherper het scherm is.

Resolutie: dit verwijst naar het aantal pixels dat uw tv-scherm vult. Het is wat 4K in 4K-tv's zet, en het is het ding dat hen scheidt van SD- en HD-tv's. Standaarddefinitie televisies hebben traditioneel 720x480 pixels, High Definition heeft 1.280x720 (met Full HD tot 1.920x1.080) en 4K gaat tot 3.840x2.160. Dat betekent dat 4K-schermen ongeveer acht keer zoveel pixels hebben als HD-pixels, waardoor ze veel meer detail en contrast bieden in de afbeeldingen die ze tonen.

Breed kleurengamma (WCG): 4K-tv's met WCG kunnen een veel groter kleurenbereik weergeven dan modellen zonder. Je realiseert je misschien pas hoeveel je oude tv ontbrak in dit gebied totdat je het zelf ziet: het dieprode van een sportwagen, het rijke groen van een bergdal en de natuurlijke blues van een oceaan die de hemel ontmoet komen allemaal tot leven in adembenemende intensiteit. Zelfs merkbaarder dan de resolutie van een tv, springt WCG van het scherm wanneer je het ziet. We wendden ons tot RTings.com , dat ongelooflijk grondige technische tests uitvoert op bijna elke 4K-tv op de markt, om te bepalen welke daadwerkelijk een breed kleurengamma bieden (en welke beweren dat gewoon).

OLED versus LED: je ziet veel variaties op LED bij het winkelen voor 4K-tv's - met name Samsung's QLED en Vizio's XLED - maar de meeste zijn betekenisloze marketinggimmicks. Dat wil niet zeggen dat het geen geweldige tv's kunnen zijn, maar het be>overeenkomst met LG om de OLED-schermen van het bedrijf op Sony-tv's te gebruiken.

Kijkhoek: Ooit vastzitten op de hoekbank in de woonkamer tijdens het kijken naar een film? Sommige tv-schermen verslechteren in kwaliteit een ton als je er niet recht voor zit. Het beste beeld zal altijd direct voor de tv worden gevonden, maar we wilden 4K-tv's vinden die ook plaats bieden aan stoelen vanuit de hele kamer. We hebben ons tot de zorgvuldige tests van RTings.com gewend om elke kandidaat op kijkhoek te beoordelen.

Lokaal dimmen: dit is in wezen hoe het tv-scherm wordt verlicht op LED LCD-schermen. (Omdat elke pixel op OLED-schermen individueel wordt verlicht, is dimmen hier niet van toepassing.) Er zijn twee soorten: full-array of edge-lit. Full-array lokaal dimmen heeft LED's gelijkmatig verdeeld over het hele scherm, waardoor specifieke zones van het scherm worden verlicht en een beter contrast tussen heldere en donkere delen van het beeld wordt geboden. Edge-lit dimmen is over het algemeen te vinden in goedkopere tv's, en het werkt precies zoals het klinkt: de LED's staan ​​verspreid >

De beste 4K-tv's: samengevat

LG OLED55B7A TCL 55R617 Vizio E-serie Vizio P-serie
Het beste OLED 4K TV LED 4K TV Budget 4K TV 4K-tv voor gaming
OLED of LED OLED LED LED LED
Breed kleurengamma
Lokaal dimmen N / A (OLED) Full-matrix Full-matrix Full-matrix
Spraakbesturing
Vernieuwingssnelheid (Hz) 120 60 120 120
HDMI-poorten 4 3 4 5

Misschien vind je dit ook leuk