Resultaat resultaten voor
Bedoelde je:
Sorry, er ging iets mis. Vernieuw uw browser en probeer het opnieuw.

grmajo.net

Nina Rodriguez

Staff Writer

Afbeelding: Getty Images

9 min. lezen

Stel je voor dat je net de loterij hebt gewonnen (gelukkig jij!). Natuurlijk zijn de mogelijkheden voor wat je zou willen doen met het geld eindeloos. Hoewel de meeste mensen de loterij in hun leven niet zullen winnen, kunnen veel anderen andere meevallers in contanten ontvangen, zoals een enorme bonus, een wettelijke regeling of een grote erfenis. Samen met al die andere opwindende mogelijkheden, kun je je afvragen of het beter is om het onverwachte geld te gebruiken om te sparen of schulden af ​​te lossen.

Volgens Ted Rossman, een branche-analist op het gebied van persoonlijke financiën en kredietinstellingen bij CreditCards.com , is er een financiële meevaller "Een plotselinge instroom van geld dat uw financiële situatie aanzienlijk kan verbeteren."  

Een onderzoek door CNBC en Acorns vroeg hoe mensen in de VS een onverwachte bonus van $ 5.000 zouden uitgeven. Uit de resultaten bleek dat 34% van de respondenten het geld zou gebruiken om een ​​bestaande schuld af te lossen, en 22% zou geld sparen voor uitgaven of noodsituaties op korte termijn. Bovendien zei 15% dat ze zouden investeren in >pensioen of universiteit.

Wat zou u doen met onverwacht geld? We weten dat het een moeilijke beslissing kan zijn om erachter te komen wat de beste route is, dus om het je gemakkelijker te maken, vroegen we de experts om advies over wat te doen.

Richt eerst uw zorgen

Elaine Pofeldt , financieel redacteur en schrijver en auteur van The Million-Dollar, One-Person Business , zei dat het be>

Het is vrij gemakkelijk om opgewonden te raken als je onverwacht geld tegenkomt, maar dat onverwachte inkomen kan ook invloed hebben op je belastingschijf, "waardoor je veel meer belasting verschuldigd bent dan ooit tevoren." Zorg ervoor dat je die belastingen hebt betaald voordat je geld uitgeeft, gebruik het om schulden af ​​te lossen, enz., Anders kun je de overheid veel geld schuldig worden en erger aflopen, 'voegde Pofeldt eraan toe.

Kendall Little, personal finance writer bij Bankrate , stelt ook voor om met een expert te praten voordat hij grote beslissingen neemt over wat hij met het geld moet doen. "Het kan een >

Een onderzoek door Life Happens in januari 2019 vroeg Amerikaanse consumenten wat hun financiële zorgen zijn . Antwoorden waren onder meer pensioensparen, >

Misschien maakt u zich zorgen over dit soort scenario's en als u ooit zelf onverwacht geld tegenkomt, hebben de geïnterviewde experts advies.

Besparen versus schulden afbetalen

Als het gaat om de beslissing om schuld te sparen of af te betalen, zegt Greg McBride , financieel hoofdanalist bij Bankrate: "dit is geen beslissing, of u kunt tegelijkertijd werken aan schuldaflossing en spaargeld." in het beste geval kunt u beide doen wanneer onverwacht geld in de vergelijking komt.

Hoewel er geen duidelijke consensus bestaat door met experts te praten, kunnen afhaalrestaurants vanuit beide perspectieven u helpen beslissen wat de beste keuze voor u is, omdat dit een vrij individuele beslissing is en meer dan één invalshoek heeft.

Voorstanders van sparen

Voor Rossman is er een grote vraag die mensen zichzelf moeten stellen: heb ik voldoende noodfondsen gespaard? Maar hoeveel is het "genoeg?" Hij en vele andere financiële experts bevelen een kussen van besparingen aan die tussen de 3 en 6 maanden kosten dekken.

“Dat wordt een buffer tussen jou en hoge kosten als er iets misgaat, je auto kapot gaat of iets in het huis kapot gaat. Of zelfs als je je baan verliest, 'voegde Rossman toe.

McBride zei dat het hebben van een buffer op uw noodfondsen ook zou kunnen helpen "met schulden met een hoge rente de volgende keer dat er ongeplande kosten ontstaan".

Rossman zei ook dat elk individu moet nadenken over hoe zijn financiële stabiliteit eruit ziet. “Als je een heel stabiele baan hebt, zoals een overheid of een vakbond, werken je levenspartner en jullie beiden, dan is er minder risico.” In dit geval heb je misschien slechts 3 maanden aan bespaarde kosten nodig.

Rossman beveelt aan dat dit geld toegankelijk moet zijn in geval van noodsituaties of onverwachte situaties.

“Voor dit geld zou ik aanraden om het echt vloeibaar, echt veilig, echt toegankelijk te houden. U wilt niet dat dit deel van uw nestei vastgebonden wordt in voorraden en / of uw 401K. Je zou dat soort dingen ook moeten doen, maar dat gaat gescheiden zijn. Spaargeld voor noodgevallen moet geld zijn dat u op elk moment kunt aanraken wanneer u het nodig hebt. Dus neem daar geen beleggingsrisico. ”

Voors en tegens van sparen

Hier is een voor- en nadelenlijst die we samenstellen na een gesprek met financiële professionals.

Pros Cons
Je hebt geld in geval van nood, een buffer voor niet-geplande uitgaven. U gaat niet veel rente op uw spaargeld verdienen.
Het kan je opties geven zoals het stoppen van een baan die je niet leuk vindt. Dit geld moet alleen voor noodgevallen worden gebruikt, u moet het echt toegankelijk houden.
Het kan u in een positie brengen waarin u familieleden kunt helpen. Er is zoiets als teveel sparen als je andere verantwoordelijkheden hebt.
Als je kinderen hebt die studeren of binnenkort naar de universiteit gaan, kun je ze misschien helpen meer van hun collegegeld te betalen als je geld spaart. Als u schulden met een hoge rente heeft, zoals creditcards, verliest u meer geld, omdat u de rente betaalt.

Een stem voor het betalen van de schuld

Cory Nichols , een beleggingsadviseur en CEO van Yes Life Financial , zegt dat hoewel "schulden afbetalen niet sexy is, het een rendement garandeert, in het geval van creditcards of hoge rentetarieven."

Kamilah O'Brien , persoonlijk financieel strateeg bij Focused Spender , zei: "Het beste wat je kunt doen is je schuld berekenen en die contanten gebruiken om het af te betalen, waardoor je mogelijk duizenden dollars aan rente bespaart."

Aan deze kant zei McBride: "Het is niet logisch om al het geld op een spaarrekening te zetten die 2% verdient als u creditcardschuld op 18% draagt, aangezien 18% [van een] creditcardtegoed het equivalent is van een risicovrij rendement van 18%. Prioriteer uw schuldaflossing door u eerst te concentreren op de hoogste renteschulden ... in plaats van de lage schulden af ​​te betalen. "

Kate Crowhurst , een opvoeder van financiële geletterdheid en directeur van Money Bites , heeft een sterke voorkeur om “altijd eerst schulden af ​​te betalen vanwege het effect van schuld op je denkwijze. Het is een gewicht dat je bij je moet dragen, omdat het een verplichting is die je weerhoudt van de vrijheid om andere keuzes te maken. "

Crowhurst zei dat het betalen van een schuld goedkoop zal zijn op een moment dat je onverwacht geld tegenkomt, waarbij de rentetarieven op krediet dalen. "Ik zou schulden afbetalen, zodat ik vervolgens een noodspaarbuffer kon opbouwen en meer vrijheid had om verschillende kansen in het leven na te streven, of dat nu reizen, van carrière veranderen of parttime gaan zijn om meer tijd te besteden aan doen waar ik van hou."

Voors en tegens van het afbetalen van schulden

Hier is een voor- en nadelenlijst die we samenstellen na een gesprek met financiële professionals.

Pros Cons
Het afbetalen van dure schulden is een risicovrij rendement. Er zijn andere manieren om geld te verdienen, zoals beleggen.
De rentevoet die u zou kunnen vermijden, kan hoger zijn dan wat u zou verdienen op spaarrekeningen. Het geld zal niet zo toegankelijk zijn in geval van nood.
Als uw creditcards schuldenvrij zijn, kunt u ze als buffer gebruiken. Je hebt niet meteen een voldoening zoals je zou kunnen zien bij het zien van je spaarrekening.
U zult de gemoedsrust hebben die voortvloeit uit het niet verschuldigd zijn van geld. Het afbetalen van schulden kan het gevoel hebben dat je geld uitgeeft aan iets dat je al hebt "gekocht".
Mogelijk kunt u uw kredietprofiel verbeteren door de kosten te verlagen van krediet dat u nodig hebt voor bijvoorbeeld een huis kopen. Er is geen weg terug, u kunt de geldschieter niet vragen om u het geld terug te sturen.

Wacht, er zijn meer mogelijkheden

In het geval dat u geld hebt bespaard en uw schuldenituatie op een goede plaats is, zijn hier enkele andere ideeën over hoe u het onverwachte geld kunt gebruiken dat u op de >

Little zei “het is OK om een ​​beetje uit te geven met je meevaller. Ontwikkel een plan voor wat je met het geld gaat doen en neem reis- of hobby-uitgaven op in dat plan. Als je schulden hebt of je spaargeld moet opbouwen, moet je waarschijnlijk niet alles uitgeven, maar je kunt een toegewezen bedrag reserveren om nu uit te geven. '

Dus als je een droombestemming hebt of van een hobby een zakelijke realiteit wilt maken, "is het verstandig om wat geld van een meevaller opzij te zetten voor een uitspatting zoals een vakantie of een coole nieuwe camera," zei Pofeldt. "Het leven gaat niet alleen over de 9-tot-5 en de rekeningen betalen."

Maar als u meer denkt aan beleggen in de toekomst op de >

Rossman stelde ook voor om een ​​hybride inversie voor de toekomst te doen: “Investeer en krijg daarna een thuisupgrade, voeg er meer waarde aan toe. Onderwijs is ook een goede manier om te investeren, misschien wil je terug naar school en doe het dan. Dit zijn andere goede manieren voor het toekomstige goed. "

Goede doelen waren ook een vrij veel voorkomende suggestie van de professionals die we hebben geïnterviewd. "Dit kan een unieke kans zijn om een ​​be>

Nu, moet ik sparen of moet ik schulden afbetalen?

Overweeg voordat u deze be>

In de woorden van Pofeldt, “zorg ervoor dat u begrijpt waar u financieel voor staat voordat u beslissingen neemt. Vooral als u veel meer geld heeft ontvangen dan u gewend bent. Het is be>

Het is normaal om niet alle financiële aspecten in het leven te begrijpen, want zoals Pofeldt uitlegt: “Velen van ons hebben weinig opleiding gekregen over persoonlijke financiën opgroeien. Praten met een persoonlijk financieel adviseur en accountant zal u helpen het meeste uit een meevaller te halen en er niet doorheen te branden zoals de loterijwinnaars waar we vaak over lezen. ”Dat geld op oplossingen houden, gebruiken en investeren geeft u gemoedsrust en zal geld moeten verdienen voor het beste voor u en uw behoeften.

Een laatste gedachte van Pofeldt: “Rijke mensen vliegen er niet omheen. Ze krijgen deskundige hulp. '

gerelateerde artikelen

Gids voor het opbouwen van krediet als immigrant naar de VS.

Financiële planning voor kinderen met een handicap

De Apple Card valt niet ver van de boom

De Equifax-inbreuk trof bijna 150 miljoen mensen, maar er is een keerzijde