Resultaat resultaten voor
Bedoelde je:
Sorry, er ging iets mis. Vernieuw uw browser en probeer het opnieuw.

grmajo.net

Anne Dennon

Schrijver van technologie en financiën

4 min. lezen

Het was niet de eerste en het zal niet de laatste zijn. De datalek in Equifax 2017 is al gevolgd door minstens een dozijn andere hacks, sommige groter in omvang . Toch heeft een grote inbreuk op een vertrouwde financiële instelling een uniek vermogen om de aandacht van mensen te trekken.

Equifax is een van de drie grootste kredietinformatiebureaus en tevens de oudste . De hack van Equifax-servers onthulde de creditcard- en rijbewijsinformatie, geboortedata, sofinummers en adressen van bijna 150 miljoen mensen. Het potentieel voor directe impact op de portefeuilles van zoveel mensen en de financiering van hernieuwde vragen over privacy, van het universele tot het persoonlijke: hoe kunnen we onze gegevens in een digitaal tijdperk beschermen? Wiens gegevens zijn gecompromitteerd? Wat moet ik nu doen?

De Equifax-uitbetaling

Als u een van de 147 miljoen mensen bent wiens gegevens tijdens de inbreuk zijn blootgesteld, komt u in aanmerking voor een deel van de Equifax-schikking . De Federal Trade Commission (FTC), die toezicht houdt op kredietbureaus, zei in juli dat het bedrijf ermee instemde om minstens $ 575 miljoen en zoveel als $ 700 miljoen te betalen om de slachtoffers van de inbreuk te compenseren.

Het leeuwendeel - $ 300 miljoen - is bestemd voor getroffen consumenten die de kredietbewakingsdiensten van Equifax hebben gekocht. Van de rest gaat $ 175 miljoen naar staten en districten en $ 100 miljoen naar civiele boetes. De pot met geld voor algemene terugbetaling aan diegenen wiens gegevens werden gecompromitteerd zonder bekende gevolgen: $ 31 miljoen.

Equifax biedt tot 10 jaar gratis kredietbewaking of $ 125 per eiser. Maar om de cashoptie te krijgen, moet u de afgelopen zes maanden hebben betaald voor kredietbewakingsdiensten. Zelfs dan waarschuwt de FTC dat vanwege de massale reactie van het publiek, $ 125 zou kunnen krimpen tot 'een klein bedrag. Nergens dichtbij ... $ 125. '

Ga met de monitoring

De tweede optie van Equifax is misschien niet zo aantrekkelijk als koud, hard geld, maar het is waarschijnlijk de betere. Om te beginnen biedt het een grotere marktwaarde: vier jaar kredietbewaking door alle drie kredietbureaus (Equifax, Experian, TransUnion) plus nog eens zes jaar kredietbewaking door Equifax alleen.

Zelfs als u de volledige $ 125 krijgt, is dat een fractie van $ 2.400 - een conservatieve schatting van de contante kosten voor 10 jaar kredietbewaking (gebaseerd op beoordelingen.com- onderzoek naar de beste kredietbewakingsdiensten).

Henry Bagdasarian, uitvoerend directeur van het Identity Management Institute , zegt dat consumenten moeten kiezen voor kredietmonitoring in de Equifax-regeling vanwege de economie, maar ook omdat "we onze informatie regelmatig moeten controleren." Een kredietbewakingsdienst neemt de verantwoordelijkheid van u om uw rapporten handmatig te controleren. Als u uw krediet niet al bewaakt, is 10 jaar gratis service een geweldige manier om te beginnen.

Verdere datalekken en angst voor identiteitsdiefstal zijn onvermijdelijk. "Datalekken zullen blijven voortduren ... het is echt aan de consument om de controle over zijn identiteit te nemen", zegt Robert Siciliano, CEO van persoonlijke beveiligingsbron Safr.me en beveiligingsexpert bij Porch.com .

Hoewel kredietbewaking u alleen kan waarschuwen nadat er iets is gebeurd, "is het een hulpmiddel om de consument bewust te houden", zegt Siciliano.

De consumentenwaarde in de schikking is dat deze gemakkelijk toegang biedt tot kredietbewaking. Iets wat we toch allemaal zouden moeten doen. En als er niets anders is, stelt een gratis service iedereen in wiens gegevens gecompromitteerd zijn in staat om iets van het fiasco terug te verdienen.

Zelfs als uw gegevens niet werden doorgegeven, wil Equifax het goedmaken

Hoewel de FTC beweerde dat Equifax geen redelijke stappen had ondernomen om zijn netwerk te beveiligen, ontkent Equifax wangedrag en is er geen wangedrag gevonden. Hoe dan ook, Equifax wil zijn reputatie en status als essentiële kredietbron herstellen door het toegankelijker te maken om door het bedrijf te gaan voor uw kredietgeschiedenis. Alle kredietinformatiebureaus zijn wettelijk verplicht om u één gratis kredietrapport per jaar te verstrekken. Equifax zal het de komende zeven jaar maximaal zeven gratis rapporten per jaar aanbieden voor alle Amerikaanse consumenten.

Een claim indienen

Je hebt tot 22 januari 2020 om deel te nemen aan de class-action-regeling. Houd er rekening mee dat de schikking - in welke vorm u ook zou willen nemen - niet zal worden uitbetaald totdat de federale rechtbank een definitieve uitspraak heeft gedaan, mogelijk over enkele maanden. Wanneer het gebeurt, wordt het oordeel geplaatst bij de be> van de plaats van vestiging.

Ga na of u in aanmerking komt om een ​​claim in te dienen door uw naam en de laatste zes cijfers van uw sofi-nummer te zoeken op de officiële website van Equifax Data Breach. (Pas op voor nepwebsites .)

  • Als uw gegevens werden beïnvloed, komt u in aanmerking om een ​​claim in te dienen en gedurende vier tot zes jaar $ 125 of gratis kredietbewaking te ontvangen.
  • Als uw gegevens zijn beïnvloed en u hebt betaald voor Equifax-krediet- of identiteitsbewakingsdiensten in het jaar voorafgaand aan de inbreuk, komt u in aanmerking voor 25% vergoeding.
  • Als u identiteitsdiefstal of fraude heeft meegemaakt, komt u in aanmerking voor zeven jaar gratis diensten voor identiteitsherstel.
  • Als de inbreuk resulteerde in uw verlies van tijd of geld terwijl u werkte om identiteitsdiefstal te verhelpen, komt u in aanmerking voor een vergoeding tot $ 20.000.

gerelateerde artikelen

5 manieren om uzelf te beschermen wanneer u online winkelt

Wat u moet overwegen voordat u op 'Akkoord' klikt

12 tips om identiteitsdiefstal te voorkomen

Hier is wat te doen nadat uw identiteit is gestolen