Door Mary Van Keuren

De beste tandpasta's

De beste tandpasta moet fluoride bevatten om gaatjes te bestrijden - andere ingrediënten zijn afhankelijk van uw tanden. Na met tandartsen te hebben gesproken over veelvoorkomende problemen met mondhygiëne, ingegaan op bestaand onderzoek en onze tanden te poetsen tot ze glommen, vonden we topkeuzes voor vier tandpastacategorieën: algemeen gebruik, whitening, gevoelig en natuurlijk.

De 4 beste tandpasta's

De beste tandpasta's: samengevat

Crest Pro-Health tandpasta
Sensodyne Pronamel Tandpasta
Tom's of Maine Natuurlijke eenvoudig witte fluoride tandpasta
De natuurlijke tandarts All In One SLS GRATIS Aloë tandpasta
Beste algemeen gebruik tandpasta
Beste tandpasta voor gevoelige tanden
Beste tandpasta voor het bleken
Beste natuurlijke tandpasta
Prijs
Ongeveer $ 6 voor een buis van 4,6 ounce
Ongeveer $ 8 voor een buis van 4 ounce
Ongeveer $ 8,50 voor een buis van 4,7 ounce
Ongeveer $ 6 voor een buis van 5 ounce
Ophalen of plakken?
Gel
Beide
Gel
Plakken
Bevat SLS?
RDA
150
34
93
76
Fluoride vorm
stanno
Natrium
Natrium
Natrium
Schuim niveau
Medium
Laag
Medium
Laag

Crest Pro-Health tandpasta, schone munt

Best voor
Algemeen gebruik

Klinisch bewezen om gaatjes, gingivitis, plaque en slechte adem te voorkomen en te verminderen.
Pros
Uitgebreide reiniger
Wit en voorkomt gevoeligheid
Aangename smaak
Cons
Iets korrelige textuur
Gel heeft de neiging om uit de dop te druppelen

Waarom we ervoor kozen

Uitgebreide reiniger

Als u een tandpasta wilt die echt alles doet, is Crest Pro-Health het meest echt multifunctionele product dat we hebben gevonden. We waren aanvankelijk sceptisch over de claim om tandbederf, tandvleesontsteking, tandplak, slechte adem en gevoeligheid te voorkomen - en dat allemaal terwijl je je tanden witter. Maar het ontving het ADA-keurmerk op alle zes gebieden, wat betekent dat het onderzoek heeft om het te ondersteunen. De werkzaamheid ervan wordt gedeeltelijk verklaard door het gebruik van stannofluoride in plaats van natriumfluoride. Beide soorten beschermen in gelijke mate tegen gaatjes, maar stannous heeft ook antibacteriële eigenschappen, waardoor Crest Pro-Health gingivitis en tandplak kan bestrijden - die worden veroorzaakt door bacteriën die zich in uw mond ophopen.

Wit en voorkomt gevoeligheid

Stannofluoride verdiende een slechte reputatie toen het voor het eerst werd geïntroduceerd vanwege het feit dat het tijdelijke vlekken (denk aan witte vlekken) op de tanden van een handvol gebruikers veroorzaakte. Maar Crest introduceerde een nieuw gestabiliseerd tinfluoride in 2005 en voegde een bleekmiddel toe dat natriumhexametafosfaat werd genoemd. Gecombineerd resulteren deze twee ingrediënten in een tandpasta met de extra antibacteriële voordelen van tinfluoride, maar zonder het risico van vlekken.

Aangename smaak

We hebben onze tests uitgevoerd met Crest's Clean Mint-formulering, een groene munt die onderweg was: niet te sterk, niet te mild. "Geweldige smaak," meldde een tester. In theorie smaakt tinfluoride niet zo goed als natriumfluoride . Maar we konden geen smaakverschil detecteren tussen Crest Pro-Health en producten die natriumfluoride bevatten. We vonden zelfs dat Arm Hammer Dental Care dagelijks reinigen Fluoride tandpasta met zuiveringszout bitterder was dan Crest Pro-Health.

Punten om te overwegen

Iets korrelige textuur

We waren minder enthousiast over de lichte gruizigheid van Crest Pro-Health. De website van Crest noemt de deeltjes in hun tandpasta "ActivClean-kristallen", maar je ziet ze op de ingrediëntenlijst onder "natriumhexametafosfaat". Deze dienen als ingrediënt tegen vlekken en tandsteen, maar als je liever een gladdere poetservaring hebt, wilt u misschien een van onze andere keuzes bekijken.

Gel heeft de neiging om uit de dop te druppelen

Een ander klein minpuntje dat we met Crest Pro-Health hadden, was de manier waarop het druppelde bij het openen van de dop: een combinatie van de zachtheid van de gel en de "flip-cap" -dispenser van de buis. Hoewel het absoluut geen dealbreaker is in een overigens all-star product, zouden we liegen als we zeiden dat het niet een beetje vervelend was.

Sensodyne ProNamel Tandpasta, frisse adem

Best voor
Gevoelige tanden

Het minst schurende van alle tandpasta's die we hebben getest, met 5% kaliumnitraat om pijn tijdens het poetsen te verminderen.
Pros
Zacht maar effectief
Geen natriumlaurylsulfaat
Minste schurende tandpasta die we hebben getest
Cons
Niet erg schuimend
Enigszins prijzig

Waarom we ervoor kozen

Zacht maar effectief

Als je gevoelige tanden en tandvlees hebt en niet bang bent voor een gedurfde smaak, raden we Sensodyne's ProNamel Fresh Breath tandpasta ten zeerste aan. Zoals de meeste gevoelige tandpasta's, bevat het 5% kaliumnitraat, een chemische verbinding die zenuwvezels in de mond beschermt en ongevoelig maakt. Als u meestal ongemak ervaart tijdens het poetsen of bij het eten van warme of koude gerechten, zal ProNamel tijdelijke verlichting brengen. Het heeft ook een sterke pepermuntsmaak waardoor onze mond fris aanvoelt.

Geen natriumlaurylsulfaat

Als extra voorzorgsmaatregel is Sensodyne ProNamel ook vrij van natriumlaurylsulfaat (SLS). Voor de meeste mensen dient SLS alleen om schuim te creëren tijdens het poetsen, maar het kan soms aften veroorzaken . Het overslaan van dit ingrediënt zorgt ervoor dat Sensodyne ProNamel zo zacht mogelijk voor je mond is.

Minste schurende tandpasta die we hebben getest

Gevoelige tandpasta's zijn doorgaans minder schurend dan andere tandpasta's, wat logisch is: veel grit op gevoelige tanden gebruiken is als zand in een open wond wrijven. Ouch. En er is eigenlijk een technische manier om de korreligheid van een tandpasta te meten: Relative Dentin Abrasivity of RDA. De ADA zegt dat alles met een ADH van minder dan 250 je tanden niet zal beschadigen. Maar voor gevoelige tanden bevelen de meeste tandartsen een ADH onder de 100 aan. De ADH van ProNamel is 34, een van de laagste die we hebben gevonden.

Punten om te overwegen

Niet erg schuimend

Het feit dat ProNamel SLS-vrij is, heeft wel een wisselwerking: het is minder schuimend dan standaardopties zoals Colgate Cavity Protection. Testers merkten nog steeds bubbels op tijdens het poetsen, alleen niet zoveel.

Enigszins prijzig

ProNamel is een beetje duurder dan veel van onze kanshebbers, met een tube van 4 ounce voor ongeveer $ 8. Colgate Prevent Repair, in vergelijking, wordt geleverd in een 6-ounce buis voor $ 4.

Tom's of Maine Gewoon witte natuurlijke fluoride tandpasta, zoete munt

Best voor
whitening

Een formule die korrelig genoeg is om vlekken op het oppervlakniveau op tanden te verminderen, maar zacht genoeg voor dagelijks gebruik.
Pros
Zacht bleken
Geen kunstmatige kleurstoffen of smaken
Gladde textuur
Cons
Beperkte whitening kracht
Zeer milde muntsmaak

Waarom we ervoor kozen

Zacht bleken

Tom's of Maine heeft geen agressieve bleekmiddelen, maar gebruikt in plaats daarvan gehydrateerde silica om de tanden zachtjes te schrobben. (Het heeft ook het ADA-keurmerk verkregen, wat aangeeft dat het effectief is bij het voorkomen van tandbederf en het witter maken van tanden.) Gehydrateerde silica is het eerste ingrediënt op de lijst na fluoride, in tegenstelling tot tweede plaats Crest Pro-Health Extra Whitening Power Tandpasta, met iets lager gehydrateerde silica.

Geen kunstmatige kleurstoffen of smaken

Tom's heeft een verfrissend korte ingrediëntenlijst, die zowel kunstmatige kleurstoffen als smaken mist (hoewel het SLS bevat). We waren echter een beetje in de war door de verpakking, die een vanillebloem heeft ondanks geen waarneembare vanille in het product.

Gladde textuur

Gezien het feit dat alle whitening tandpasta's werken door je glazuur met schuurmiddelen te schrobben, waren we aangenaam verrast door de gladde, korrelvrije consistentie van Tom's. Het eindigde op de tweede plaats Crest Pro-Health Extra Whitening Power Tandpasta door een haar: Crest werkt op dezelfde manier, maar was meer polariserend onder testers dankzij een extreem korrelige textuur.

Punten om te overwegen

Beperkte whitening kracht

Dit is niet echt een probleem met Tom's zo veel als een kenmerk van alle whitening tandpasta's: ze doen alleen zo veel. Ze kunnen vlekken op oppervlakniveau verwijderen, maar helpen niet veel als je je zorgen maakt over algemene vergeling. is one of the only whitening toothpastes to have had its claims vetted by the ADA. Met dat voorbehoud in gedachten, is Tom's een van de enige whitening-tandpasta's waarvan de claims zijn doorgelicht door de ADA.

Zeer milde muntsmaak

Dit is niet een nadeel voor iedereen, maar als je de voorkeur geeft aan een sterke muntsmaak, kan Tom's je te wensen overlaten. Testers hielden van het milde schuim dat werd geproduceerd door poetsen, en hoewel sommigen een zeer zwakke bitterheid opmerkten, meldden ze "het was niet slecht".

The Natural Dentist All In One Tandpasta, Pepermunt Twist

Best voor
Natuurlijke pick

Deze fluoridetandpasta is vrij van natriumlaurylsulfaat, kunstmatige kleurstoffen en kunstmatige zoetstoffen.
Pros
Volle sterkte holtebescherming
SLS-vrij
Geen kunstmatige kleurstoffen of zoetstoffen
Cons
Niet ADA-goedgekeurd
Ongewone smaak

Waarom we ervoor kozen

Volledige sterkte bescherming van de holte

De term "natuurlijk" wordt niet gereguleerd door de FDA, dus hebben we onze eigen criteria ontwikkeld, te beginnen met een strikte fluoride-eis om de volledige voordelen van bescherming van de holte te waarborgen. De natuurlijke tandarts levert op deze score, en bevat ook natuurlijke ingrediënten zoals aloëblaadjesap en echinacea-extract, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben . We konden geen specifiek onderzoek vinden naar de voordelen van deze ingrediënten in tandpasta, maar ze doen zeker geen pijn.

SLS-vrij

Net als Sensodyne ProNamel is The Natural Dentist vrij van natriumlaurylsulfaat (wat aften kan veroorzaken), dus het is zeker zacht voor je mond.

Geen kunstmatige kleurstoffen of zoetstoffen

Het enige kleurmiddel in deze tandpasta is titaniumdioxide, een natuurlijk voorkomend pigment dat wordt gebruikt om de pasta zijn witte kleur te geven (een aangename verandering van de "blauwe 1" en "rode 30" van merken zoals Aquafresh). Het is ook vrij van kunstmatige zoetstoffen, in plaats daarvan op smaak gebracht met een combinatie van sorbitol en xylitol - natuurlijk voorkomende suikeralcoholen - plus natuurlijke smaak.

Punten om te overwegen

Niet ADA-goedgekeurd

De Natural Dentist heeft het ADA-keurmerk niet, wat voor ons geen dealbreaker is om redenen die we hierboven hebben genoemd (alle tandpasta's tegen caviteiten vereisen FDA-goedkeuring voordat ze in de schappen komen). Maar als het u comfortabeler maakt te weten dat uw tandpasta 'medisch is gescreend', wilt u misschien kiezen voor een ander merk.

Ongewone smaak

Testers vonden de smaak ongebruikelijk. Het wordt beschreven als "Pepermunt Twist", maar we kregen een sterke uitbarsting van anijs toen we begonnen te poetsen en nauwelijks enige pepermunt konden detecteren. De smaak vervaagde ook snel, hoewel onze mond uiteindelijk fris aanvoelde, waarbij een tester opmerkte dat haar "tong schoner voelde" dan bij alle andere tandpasta's die ze had getest. De natuurlijke tandarts had geen waarneembare nasmaak, in tegenstelling tot de tweede bioteen, die een vage bittere smaak had die bleef hangen.

Gids voor tandpasta's

Hoe u de juiste tandpasta voor u kunt vinden

Fluoride eerst

Zorg er vooral voor dat uw tandpasta fluoride bevat om te beschermen tegen gaatjes. Het is effectief in een van de drie vormen: natriumfluoride, tinfluoride of natriummonofluorfosfaat. Verder is het vermijden van triclosan (te vinden in Colgate Total en enkele andere tandpasta's) logisch omdat het de bacteriële balans van uw lichaam kan verstoren en kan leiden tot tandgevoeligheid. "Ik raad het gebruik aan van een eenvoudige fluoridetandpasta die niet alle additieven, bleekmiddelen en tandsteenwerende ingrediënten bevat, vooral triclosan," zegt cosmetisch tandarts Dr. Timothy Chase van Smiles.NY in Manhattan.

Praat met uw tandarts

Geregistreerde mondhygiënist Anastasia Turchetta beveelt aan om op uw tandarts of hygiënist te vertrouwen om u naar de juiste keuze te sturen. "Ik kijk naar de huidige toestand van de mondgezondheid van de patiënt", zegt ze. “Zijn ze met een hoog, matig of laag cariësrisico? Is hun glazuur gezond, zonder nul witte vlekken (demineralisatie) of vertoont het tekenen van erosie? Zijn hun tandvlees gevoelig? Hebben ze een droge mond? Hebben ze een slechte adem? '

Geef prioriteit aan uw extra's

Hoewel we dol waren op de one-stop-shop van Crest Pro-Health, als je een specifiek probleem hebt, bijvoorbeeld zeer gevoelige tanden, of een ver>

Tandpasta Veelgestelde vragen

Wat betekent het ADA-acceptatiezegel?

Het "ADA Accepted" -zegel wordt bewaard door tandpasta's die een vrijwillig keuringsproces hebben ondergaan van de American Dental Association, die verifieert dat de tandpasta veilig is voor gebruik en zijn marketingclaims zal waarmaken. "De lat ligt vrij hoog wat betreft de criteria waaraan een tandpasta moet voldoen om het ADA-keurmerk te behalen," zei Dr. Edmond Hewlett, professor aan de UCLA's School of Dentistry en woordvoerder van de ADA. “In veel gevallen overtreffen deze criteria de normen die de FDA heeft gesteld. Het komt allemaal neer op het bevestigen en valideren dat het product veilig is en doet wat het zegt dat het gaat doen. "

Waarom zijn sommige tandpasta's "korreliger" dan andere?

De "korrel" in tandpasta is er om tandplak en vlekken te verwijderen door de buitenkant van je tanden te schrobben. Relatieve Dentin Abrasivity, of RDA, is een technische schaal om de korreligheid van een tandpasta te meten. De ADA zegt dat alles met een ADH van minder dan 250 je tanden niet zal beschadigen. Maar voor gevoelige tanden, bevelen de meeste tandheelkundige experts een ADH onder de 100 aan. U kunt Google “ADH tandpasta” gebruiken en een aantal grafieken vinden met de ADH's voor gangbare tandpastamerken.

Kan tandpasta tanden echt witter maken?

De waarheid is dat tandpasta tanden niet echt witter kan maken; dat een speciaal tandenbleekproduct bevat dat waterstof of carbamideperoxide bevat, dat voorbij het glazuur komt en op de onderliggende dentine van uw tanden werkt. Sommige whitening-tandpasta's bevatten wel een kleine hoeveelheid peroxide, maar het blijft zo kort in je mond dat de voordelen te verwaarlozen zijn. Wat een whitening tandpasta kan doen, is oppervlaktevlekken van voedsel zoals koffie en rode wijn verwijderen door het percentage schuurmiddelen te verhogen.

Wat is het verschil tussen natriumfluoride en tinfluoride?

Crest Pro-Health is de enige lijn tandpasta die we hebben gevonden die tinfluoride gebruikt, in plaats van de meer gebruikelijke natriumfluoride. Naast het stoppen van gaatjes, fungeert stannofluoride ook als een antibacterieel middel, wat gingivitis en slechte adem helpt voorkomen. Dus waarom komt stannous niet vaker voor? Ten eerste is natriumfluoride goedkoper om te produceren. En stannous verdiende een slechte reputatie toen het voor het eerst werd geïntroduceerd vanwege het feit dat het tijdelijke witte vlekken op de tanden van een handvol gebruikers veroorzaakte. Maar nieuwere formuleringen lijken dit nadeel weg te nemen. "Tegenwoordig is het een kracht om rekening mee te houden voor degenen die de controle over hun mondgezondheid nemen", zegt Turchetta.

Is er een "juiste manier" om mijn tanden te poetsen?

De ADA biedt deze tips voor effectief poetsen:

  • Twee minuten, twee keer per dag.
  • Gebruik een zachte borstel.
  • Gebruik een heen-en-weerbeweging in plaats van een op-en-neerbeweging op buitenoppervlakken.
  • Om binnenoppervlakken aan te pakken, houdt u uw borstel verticaal en gebruikt u korte op en neer gaande bewegingen.
  • Poets je tong om bacteriën te verwijderen.
  • Vervang uw tandenborstel om de 3-4 maanden.

Meer gezondheids- en fitnessbeoordelingen

Op zoek naar andere manieren om jezelf in schipvorm te houden? Bekijk enkele van onze andere beoordelingen van producten voor gezondheid en fitness:

Misschien vind je dit ook leuk