Resultaat resultaten voor
Bedoelde je:
Sorry, er ging iets mis. Vernieuw uw browser en probeer het opnieuw.

grmajo.net

border=0

Afbeelding: Nastia Kobzarenko

8 min. lezen

Als u het slachtoffer bent van huiselijk geweld, is het mogelijk dat uw misbruiker technologie heeft gebruikt om u te beheersen - en dit mogelijk nog steeds doet, zelfs als u de relatie heeft verlaten.

Volgens "Tech Abuse: Information From the Field", een onderzoek uit 2018 door het National Network to End Domestic Violence (NNEDV), "is technologiemisbruik vaak verweven met andere vormen van misbruik die overlevenden in hun dagelijks leven tegenkomen." Slechts 11% van de ondervraagde pleitbezorgers van huiselijk geweld waren het afgelopen jaar geen gevallen van technisch misbruik tegengekomen. Eenenvijftig procent van de respondenten had gewerkt met 1 tot 15 gevallen van technologiemisbruik, en 12% had in hetzelfde jaar meer dan 50 gevallen gezien. Het soort gerapporteerde technologiemisbruik varieerde van spionage met verborgen camera's tot intimidatie en bedreigingen via technologie tot opnameapparaten die in een persoonlijk item waren geplaatst.

Uit datzelfde onderzoek bleek dat slechts 13% van de pleitbezorgers van huiselijk geweld er volledig op vertrouwen dat zij de vaardigheden hebben om slachtoffers en overlevenden te helpen met hun zorgen en uitdagingen met betrekking tot technologie.

In dit artikel:

Als u in onmiddellijk gevaar verkeert, kunt u bellen met 911, maar als u huiselijk geweld ervaart en hulp, middelen of informatie zoekt, zijn vertrouwelijk getrainde advocaten 24/7/365 gratis beschikbaar via de Nationale Huiselijk Geweld Hotline .

De lijst met mogelijke misbruiken die je als slachtoffer moet beheren, is al >statistieken een gestage groei op jaarbasis van het aantal verbonden huizen laten zien, zonder einde aan deze trend, is het be>

Identificeer en begrijp de technologie om u heen

Als je samenwoont met je misbruiker, of nog steeds op een of andere manier een relatie met hem hebt, is de eerste stap om een ​​inventarisatie te maken van welke apparaten met slimme technologie bij jou thuis zijn. Misbruikers kunnen via internet, thuisnetwerk, WiFi of via Bluetooth verbonden luidsprekers, camera's, sloten, deurbellen en meer gebruiken om uw bewegingen en activiteiten lastig te vallen, te stalken, schade toe te brengen en anderszins te proberen.

Ze kunnen ook slim speelgoed en items gebruiken die zijn ontworpen om de veiligheid van kinderen, zoals babyfoons, op invasieve manieren te vergroten. NNEDV merkt op dat sommige speelgoed "uitgerust zijn met camera's, microfoons en luidsprekers zodat het speelgoed kan communiceren met het kind," maar de meeste van dit speelgoed zijn niet gebouwd met sterke beveiligingsmaatregelen en kunnen "ongeautoriseerde video- of audio-toegang ... [dat] geven kan worden gebruikt om een ​​overlevende te stalken, te beheersen of lastig te vallen. '

Maak een lijst van alle apparaten die u thuis kunt vinden en identificeer wie ze heeft geïnstalleerd en wie toegang heeft tot het account of de app van het apparaat. Sommige technologie is gemakkelijk zichtbaar; andere technologie, zoals bewegingssensoren die op boekenplanken of in hoeken van kamers zijn geplaatst, is misschien minder voor de hand liggend. Als u niet zeker weet welke apparaten momenteel actief zijn in uw huis of bezorgd zijn dat sommige verborgen zijn, heeft NNEDV een gedetailleerde lijst samengesteld van gadgets die u kunt zoeken, samen met mogelijke tactieken die misbruikers kunnen proberen.

Een paar veel voorkomende huishoudelijke apparaten die de NNEDV op zijn lijst heeft:

 • Thermostaat
 • Rookmelders
 • Videobellen
 • Entertainment systemen
 • Slimme gloeilampen
 • Huishoudelijke apparaten

NNEDV stelt ook voor de Wi-Fi die u gebruikt te begrijpen en de Wi-Fi -netwerkgeschiedenis te controleren om te zien welke apparaten verbonden zijn of zijn. Het suggereert echter ook dat je niet gewoon de hele geschiedenis verwijdert, want dat kan je misbruiker een waarschuwing geven dat je deze problemen onderzoekt.

Verwijder niet simpelweg uw hele browsegeschiedenis, omdat dit uw misbruiker een waarschuwing kan geven dat u deze problemen onderzoekt.

Nationaal netwerk om huiselijk geweld te beëindigen (NNEDV)

Zodra u hebt vastgesteld wat er thuis wordt gebruikt, leert u uzelf hoe de apparaten werken, hoe ze worden gebruikt en welke informatie ze kunnen volgen . En als u technologie zoals Google Home , Alexa en Siri gebruikt , zijn er manieren waarop u zich kunt afmelden voor de bijbehorende trackingfuncties. Zoek ook uit hoe je veranderingen in de technologie kunt herkennen - of het een apparaat is dat anders begint te werken of een nieuw apparaat dat in je huis verschijnt.

En besef dat wat er om je heen thuis gebeurt, specifiek kan gebeuren omdat je misbruiker dit soort technologie beheert. Graciela Rodriguez, die een noodopvang bij het Center for Domestic Peace in San Rafael, Californië runt, sprak met The New York Times over wat ze recenter heeft gehoord van degenen die toegang hebben tot de diensten van het opvangcentrum. Ze vertelde de New York Times dat 'sommige mensen on>

“Technologie, in zijn verschillende vormen, biedt essentiële hulpmiddelen die slachtoffers kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot hulp, strategisch de veiligheid en privacy te handhaven en verbonden te blijven met familie en vrienden. Het kan ook worden gebruikt om schuld te bewijzen en daders verantwoordelijk te houden. "

NNEDV's Safety Net Project

Gebruik Tech in uw voordeel

Hoewel het kan aanvoelen dat slimme technologie meer negatief dan positief is, "stelt technologie in zijn verschillende vormen", stelt het Safety Net Project van de NNEDV, "biedt essentiële hulpmiddelen die slachtoffers kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot hulp, strategisch de veiligheid en privacy te handhaven, en blijf verbonden met familie en vrienden. Het kan ook worden gebruikt om schuld te bewijzen en daders verantwoordelijk te houden. "

Het bijhouden van een logboek voor misbruik van technologie is een suggestie die NNEDV doet voor alle slachtoffers, omdat, zoals de organisatie zegt, dit soort gedetailleerde documentatie kan:

 • Geef u een overzicht van wat er gebeurt, wat nuttig kan zijn als u juridische stappen wilt ondernemen.
 • Waarschuw u voor eventuele escalatie in monitoring en controle, wat erop kan wijzen dat het gevaar ook toeneemt.
 • Helpt u bij het zien van patronen van technologiemisbruik en kan helpen bepalen hoe de misbruiker een bepaalde technologie misbruikt. Terwijl The New York Times meldt dat advocaten 'worstelen met het toevoegen van taal aan beperkende bevelen om smart home-technologie te dekken', meldt het ook dat "advocaten beginnen met het leren van noodhulpverleners dat wanneer mensen beperkende bevelen krijgen, ze de rechter moeten vragen alle smart home-apparaataccounts op te nemen die bekend en onbekend zijn voor slachtoffers."

Hoewel The New York Times meldt dat advocaten 'worstelen met het toevoegen van taal aan beperkende bevelen om smart home-technologie te dekken', meldt het ook dat 'advocaten beginnen met het leren van hulpverleners dat wanneer mensen beperkende bevelen krijgen, ze de rechter moeten vragen om alle smart home-apparaataccounts op te nemen die bekend en onbekend zijn voor slachtoffers. "

Als u vermoedt dat uw misbruiker uw telefoon heeft beschadigd of trackingsoftware heeft geïnstalleerd, herstelt u het apparaat naar de fabrieksinstellingen en maakt u een nieuw sterk wachtwoord.

Beveilig uw huis

Wanneer je een misbruikrelatie hebt beëindigd, kan het verleidelijk zijn om alles los te koppelen en weg te gooien. Maar meestal zijn er manieren om de technologie in uw voordeel op te slaan en opnieuw te gebruiken. Dump bijvoorbeeld uw mobiele telefoon niet, omdat u hierdoor geïsoleerd kunt raken van familie en vrienden die ondersteuning kunnen bieden en u kunt worden afgesloten van hulpdiensten. Scheid echter alle gecombineerde telefoonplannen die u heeft met uw misbruiker, vooral als u beveiliging op basis van mobiele apps wilt toevoegen. En als u vermoedt dat uw misbruiker uw telefoon heeft beschadigd of trackingsoftware heeft geïnstalleerd, herstelt u het apparaat naar de fabrieksinstellingen en maakt u een nieuw sterk wachtwoord.

Als je nog steeds thuis woont, maar de dader is vertrokken, wil je stappen ondernemen om je ruimte veilig te stellen. De dader is mogelijk nog steeds op afstand verbonden en gebruikt nog steeds slimme apparaten om u te intimideren of te controleren. In dit geval omvatten andere te overwegen acties:

 • Uw wachtwoorden wijzigen (en overweeg een wachtwoordbeheerder te gebruiken om sterke wachtwoorden te genereren voor het geval uw misbruiker ooit toegang heeft gehad tot uw wachtwoorden)
 • De router- of netwerkinstellingen wijzigen
 • De apparaten uitschakelen met behulp van resetknoppen
 • Contact opnemen met de apparaatfabrikanten en hen vragen het accounteigendom en de toegang te wijzigen
 • Tweefactorauthenticatie gebruiken bij het resetten van apparaat-apps

Neem slimme technologie op in uw huis en leven

Als u zich buiten de gewelddadige situatie bevindt en de controle heeft over uw eigen huis, kunnen individuele aangesloten apparaten een verstandige keuze zijn voor de beveiliging. Dankzij de videodeurbellen met camera's met een hoge resolutie en een breed gezichtsveld kunt u eenvoudig zien wie er aan of bij uw deur staat. Dit biedt extra beveiliging wanneer zowel verwachte als onverwachte mensen bij u thuis aankomen.

Slimme sloten kunnen worden verbonden met slimme lichten, zodat u uw huis kunt verlichten voordat u naar binnen stapt. Sommige slimme sloten worden geleverd met ingebouwde alarmen die afgaan wanneer er een gedwongen toegang is. Als je je zorgen maakt dat je bent vergeten je deur op slot te doen voordat je vertrekt, kun je met apps op afstand inchecken en je huis beveiligen.

Volledige beveiligingssystemen voor thuis met inbraaksensoren, bewakingsvideo's en veiligheidscontrolemogelijkheden zijn ook een optie, net als doe-het-zelf beveiligingssystemen. Beide kunnen geavanceerde functies voor huisautomatisering bieden en compatibiliteit met spraakassistenten wordt steeds standaarder.

Al het bovenstaande kan helpen om enige gemoedsrust te bieden, of uw misbruiker volledig buiten beeld is of op een of andere manier nog steeds contact heeft.

Weet dat je niet alleen bent

Volgens het Bureau of Justice Statistics van het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn intiem partnercontact seksueel geweld en / of intiem partnerstalking, en intiem partnergeweld is goed voor 15% van alle gewelddadige slachtofferschap.

Als u een van die personen bent, is NNEDV's Tech Safety-app , beschikbaar in het Engels en Spaans, een extra technische veiligheidsbron waar u toegang tot wilt hebben en die helpt "door technologie gefaciliteerde intimidatie, stalken of misbruik te identificeren" en biedt tips over wat te doen in zes categorieën: intimidatie, nabootsing, veiligheid van mobiele telefoons, apparaatveiligheid, locatiebeveiliging en online veiligheid. Binnen elke categorie deelt de app "specifieke uitleg over wat iemand kan doen als hij wordt lastiggevallen, evenals privacy-tips die kunnen worden gebruikt om de privacy en veiligheid te vergroten." Terwijl NNEDV duidelijk aangeeft dat de app niet bedoeld is om te delen een uitgebreid veiligheidsplan zijn, biedt het wel informatie over waar u hulp kunt inroepen en hoe u misbruik kunt documenteren, kunt u samenwerken met een advocaat voor huiselijk geweld, contact opnemen met de politie en een advocaat vinden.

Of je nu een gewelddadige relatie hebt of een overlever van huiselijk geweld, je voelt je misschien alleen, maar dat ben je niet. En er zijn veel manieren om u weer veilig en vertrouwd te voelen in uw eigen huis.

Als u gevaar loopt

Als u in onmiddellijk gevaar verkeert, kunt u bellen met 911, maar als u huiselijk geweld ervaart en hulp, middelen of informatie zoekt, zijn vertrouwelijk getrainde advocaten 24/7/365 gratis beschikbaar via de Nationale Huiselijk Geweld Hotline . Bel ze op 1-800-799-7233 (1-800-787-3224 voor TTY) of, als u zeker weet dat uw computer of mobiele telefoon niet wordt gemonitord door uw misbruiker of een derde, chat dan met een advocaat via de NDVH-website .

gerelateerde artikelen

Internetkosten: uw gids voor verborgen kosten

Het grootste Apple-nieuws dat je nog niet hebt gehoord

Streaming Royalties and the Starving Artist: How Musicians Money verdienen

Hoe Shazam Apple Music de straat geeft die het nodig heeft