Adam Morgan Senior Finance Editor Door Adam Morgan Senior Finance Editor

grmajo.net's toonaangevende expert op het gebied van bankieren, beleggen, creditcards en popcultuur. Uitgelicht in de Los Angeles Times, Chicago Tribune, The AV Club, The Guardian en elders.

De beste webbrowsers

Webbrowsers hebben een >

De 3 beste webbrowsers

 • Firefox -

  Het beste voor privacy en beveiliging

 • Vivaldi -

  Het beste voor hoofdgebruikers

 • Opera -

  Het beste voor mobiel

Best voor
Privacy en beveiliging

Firefox
Robuuste beveiligingsfuncties en een gestroomlijnde interface.
Pros
Minimalistisch ontwerp
Beveiligingsfuncties
Synchronisatie optie
Populair
Cons
Iets >

Waarom we ervoor kozen

Minimalistisch ontwerp

is beautiful — even the logo is a work of art. Eerst en vooral is Firefox mooi - zelfs het logo is een kunstwerk. De werkbalk bovenaan het scherm is perfect minimalistisch en eenvoudig om te schakelen tussen lichtmodus en donker, afhankelijk van uw voorkeuren.

Beveiligingsfuncties

U kunt zien dat Mozilla privacy serieus neemt direct nadat u Firefox hebt geïnstalleerd, omdat de eerste pagina die wordt geladen de privacyverklaring is . Het bedrijf is uiterst transparant over welke gegevens Firefox standaard verzamelt en geeft u meteen de mogelijkheid om u af te melden. Maar het heeft ook tientallen functies voor het blokkeren van inhoud in Firefox ingebouwd om te voorkomen dat websites u volgen. Zie je dat kleine schild aan de linkerkant van de URL-balk? Dat laat u weten wanneer Firefox trackers en andere inhoud actief blokkeert. U kunt zelfs klikken om te zien wat het blokkeert, de "striktheid" van de inhoudblokker aanpassen en sites die u echt vertrouwt op de witte lijst zetten.

Om een ​​vergelijkbaar niveau van privacy- en beveiligingsfuncties in Google Chrome te krijgen, moet u verschillende extensies downloaden. Bovendien leert Google al zoveel over u op basis van uw zoekopdrachten, dat sommige mensen begrijpelijkerwijs bezorgd zijn over het verstrekken van één enkel bedrijf zoveel persoonlijke gegevens.

De focus van Firefox op beveiliging strekt zich ook uit naar mobiel met de nieuwe Firefox Focus , een privébrowser van mobiele oorsprong die de inhoud blokkeert en de snelheid van de app verhoogt.

Synchronisatie-opties

Op telefoons en tablets kunt u de standaard Firefox-browser gebruiken en uw profiel synchroniseren met uw bureaublad om dezelfde bladwijzers en andere instellingen op meerdere apparaten te behouden.

Populair

Firefox is de op twee na populairste browser ter wereld op iets minder dan 5% van de markt. In 2009 lag dat aantal dichter bij 32%, maar Google Chrome is sindsdien aan het wegwerken bij zijn gebruikersbestand omdat het vooraf op meer computers is geïnstalleerd. Hoewel populariteit niet noodzakelijk gelijk staat aan kwaliteit, suggereert Firefox's consequent grote gebruikersbestand dat mensen het voldoende vertrouwen (en het nuttig genoeg vinden) om terug te blijven komen.

Punten om te overwegen

Iets >

Hoewel de verschillen te verwaarlozen waren, presteerde Firefox gemiddeld iets >

Best voor
Hoofdgebruikers

Vivaldi
Een ultra-aanpasbare browser die vertrouwd aanvoelt voor Chrome- of Opera-gebruikers.
Pros
Intuïtieve gebruikerservaring
De klantgerichte
Tab stapelen functie
Cons
Geen mobiele versie
Kan moeite hebben om sommige websites weer te geven
Aanpassingen >

Waarom we ervoor kozen

Intuïtieve gebruikerservaring

browser is actually an offshoot of Opera that dates back to 2015, when Opera switched layout engines and alienated a large swath of its user base. De Vivaldi- browser is eigenlijk een uitloper van Opera die dateert uit 2015, toen Opera van layout-engine wisselde en een groot deel van zijn gebruikersbestand vervreemdde. Als reactie hierop financierde de voormalige CEO van Opera een nieuwe browser die zich zou blijven inzetten voor Opera's eerdere prioriteiten, en Vivaldi werd geboren. Net als Opera en Brave is de in Noorwegen gevestigde Vivaldi gebaseerd op de open-source Chromium-browser van Google, wat betekent dat de meeste Chrome-extensies prima werken in Vivaldi. Vivaldi heeft ook een standaard zijbalkpaneel, vergelijkbaar met dat van Opera, met een paar handige snelkoppelingen en ruimte voor extra apps en widgets. Vanwege de eenvoudige lay-out en vertrouwde Chrome-functionaliteit, dient Vivaldi als een goed beginpunt voor gebruikers die willen overschakelen van een meer populaire browser zoals Chrome.

De zijbalk van Vivaldi (links) zal vertrouwd aanvoelen voor voormalige Opera-gebruikers, met ruimte voor widgets en snelkoppelingen.

De klantgerichte

Als u het grootste deel van uw dag in een browser doorbrengt, raden we Vivaldi aan om een ​​zeer dwingende reden: Vivaldi is zonder twijfel de meest aanpasbare browser op de markt. U kunt de adresbalk naar de onderkant van het scherm verplaatsen in plaats van naar de bovenkant of het zijbalkpaneel naar rechts in plaats van naar links. U kunt het thema in elke gewenste kleur wijzigen of een aangepaste afbeelding gebruiken als achtergrond voor uw tabbladen. Je kunt zelfs kiezen hoe rond de hoeken zijn. En in plaats van alleen uw "startpagina" te vullen met bladwijzers, kunt u deze naar hartenlust aanpassen.

Een Vivaldi-startpagina met een astronomisch thema heeft een aangepaste afbeelding die zich achter tabbladen uitstrekt.

Tab stapelen functie

Vivaldi staat ook bekend om zijn functies voor tabbladbeheer, waaronder het stapelen van tabbladen (het groeperen van een aantal tabbladen zodat ze minder ruimte op uw werkbalk in beslag nemen) en tabelleren (meerdere tabbladen tegelijk bekijken). Maar dat is slechts het topje van de ijsberg van Vivaldi voor aanpassing - er zijn letterlijk 17 pagina's met instellingen die u kunt aanpassen om uw browse-ervaring te personaliseren, alles van sneltoetsen tot muisgebaren tot privacyvoorkeuren.

Punten om te overwegen

Geen mobiele versie

Vanaf maart 2019 is er geen mobiele versie van Vivaldi. Het bedrijf werkt echter al een paar jaar aan een Android-browser, dus houd het in de gaten.

Kan moeite hebben om sommige websites weer te geven

En zoals bij elke niet-Chrome-browser, kunt u af en toe een website tegenkomen die zich niet zo gedraagt ​​of weergeeft als zou moeten. Het feit dat de code van Vivaldi op Chromium is gebaseerd, helpt de kans dat dit gebeurt te verminderen, maar het is nog steeds mogelijk, omdat de meeste ontwikkelaars hun sites optimaliseren om in Chrome voor pc's en Safari voor Macs te werken.

Aanpassingen >

Hoewel de aanpassingsopties van Vivaldi leuk en krachtig zijn, kunnen ze je laadtijden vertragen als je je laat meeslepen. Zorg ervoor dat u uw aangepaste afbeeldingen optimaliseert en dingen terugdraait als u problemen ondervindt.

Best voor
mobiel

Opera
Beproefde browser met een intuïtieve mobiele app.
Pros
Jaren> Gestroomlijnde mobiele ervaring
Cons
Lichte leercurve

Waarom we ervoor kozen

Jaren>

has been a popular desktop browser for more than 20 years — primarily among tech-savvy users who want an alternative to mega-corporations like Google and Microsoft. Opera is al meer dan 20 jaar een populaire desktopbrowser - vooral onder technisch onderlegde gebruikers die een alternatief willen voor megabedrijven zoals Google en Microsoft. Die jaren>de bètaversies van Opera .

Gestroomlijnde mobiele ervaring

Wat de mobiele browsers betreft, waren we onder de indruk van de snelheid en de innovatieve gebruikersinterface van Opera Touch , de nieuwe mobiele browser van Opera . De mobiele versie is speciaal ontworpen om met één hand te browsen; de be>

Punten om te overwegen

Lichte leercurve

Omdat Opera Touch is ontworpen om met één hand te worden bediend, is het even wennen. Als u gewend bent om via Chrome op uw telefoon door meerdere tabbladen te navigeren, voelt de Snelle actieknop van Opera Touch in het begin ongemakkelijk. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is de verhoogde functionaliteit (met een veeg van je duim) ronduit levensveranderend, vooral als je veel tijd besteedt aan het heen en weer schakelen tussen tabbladen en het openen van nieuwe.

Andere webbrowsers om te overwegen

dapper

browser as our “best mobile” option. Vanwege de ongeëvenaarde snelheid kwamen we in de verleiding om de Brave- browser te kiezen als onze "beste mobiele" optie. Door zoveel mogelijk advertenties agressief te blokkeren, laadt Brave websites sneller dan wie dan ook . Maar uiteindelijk is Brave van plan om die geblokkeerde advertenties te vervangen door eigen advertenties, en dat lijkt ... enigszins tegenstrijdig. Op dat moment zal het gebruik van Brave vol vertrouwen uitgaan van het uitgangspunt dat u Brave meer vertrouwt dan andere advertentiemakers. En tot nu toe heeft Brave enkele misstappen gemaakt die sommige gebruikers onbetrouwbaar vinden, zoals het whitelisten van Facebook- en Twitter-trackers . Brave's CEO, Brendan Reich, is ook een controversieel figuur na zijn aftreden als CEO van Mozilla (makers van Firefox) in het licht van eerdere giften aan een anti-homohuwelijkorganisatie in Californië. Als die zorgen u niet storen, is Brave een erg snelle browser, maar we raden u aan te wachten om te zien hoe het vervangingsplan voor advertenties uitbarst voordat u het gebruikt.

Google Chrome

right now. Als u een pc gebruikt, gebruikt u waarschijnlijk momenteel Google Chrome . We zijn Google een tip van de hoed verschuldigd voor het vereenvoudigen van het browserontwerp in het midden van de jaren 2000 toen de alternatieven onhandig waren en voor het gratis en beschikbaar maken van delen van de broncode voor ontwikkelaars via Chromium. Het volstaat te zeggen dat geen enkele moderne browser zo snel en mooi zou zijn zonder Chrome, en het beschikt nog steeds over de grootste extensiewinkel op de markt.

Dat gezegd hebbende, er zijn legitieme redenen om de toewijding van Google aan gegevensbeveiliging en browse-privacy in twijfel te trekken. Bovendien voelen sommige mensen zich ongemakkelijk om één bedrijf zoveel informatie over zichzelf te geven. Denk er eens over na - als u een Android-telefoon heeft, Google gebruikt om al uw zoekopdrachten uit te voeren, met Google Maps te navigeren en het grootste deel van uw dag in Chrome door te brengen, weet Google mogelijk veel over uw dagelijkse leven. Door uw gegevens onder te verdelen tussen meerdere bedrijven, voelen sommige gebruikers zich veiliger (hoewel er geen garantie is dat technische bedrijven die gegevens toch niet achter uw rug zullen delen).

Safari

is the browser of choice for more than 95% of Mac users, which is even more of a monopoly than Chrome currently holds on PCs. Volgens een onderzoek uit 2016 is Safari de browser bij uitstek voor meer dan 95% van de Mac-gebruikers, wat zelfs meer een monopolie is dan Chrome momenteel op pc's heeft. En hoewel Apple de afgelopen jaren grote vooruitgang heeft geboekt bij het verbeteren van de privacy- en beveiligingsstandaarden van Safari, raden we het nog steeds niet aan om het als uw primaire browser op een Mac te gebruiken (u kunt het helemaal niet op een pc gebruiken). Het is vaak >

Hoe u de juiste webbrowser voor u kunt vinden

Bepaal uw voorkeuren

Voordat u een nieuwe browser kiest, raden we u aan een paar opties uit te proberen om ze te leren kennen. Stel uzelf tijdens het testen van uw opties enkele vragen:

 • Wilt u browserinstellingen en profielen op meerdere apparaten synchroniseren? Browsersynchronisatie kan u een hoop tijd besparen door dezelfde browserinstellingen (bladwijzers, logins, formulierinvoer, geschiedenis, etc.) te laden op elk apparaat dat u gebruikt - zodat u naadloos kunt overschakelen van computers naar mobiele apparaten. Vanaf maart 2019 heeft Vivaldi geen mobiele versie, maar Brave, Chrome, Edge, Firefox, Opera en Safari bieden synchronisatie in alles.
 • Geef je de voorkeur aan een minimalistische browser die je nauwelijks merkt of een interface die je kunt aanpassen? Als je een minimalist bent, zijn Chrome, Firefox en Brave ongelooflijk gestroomlijnd. Als u meer controle wilt over hoe uw browser eruit ziet (en hoe deze werkt), probeer Vivaldi en Opera dan eens.
 • Maakt u zich zorgen over adverteerders die uw browseactiviteit volgen? Alle moderne browsers nemen enkele stappen om u te beschermen tegen online trackers, maar Firefox en Brave zijn de meest agressieve. Natuurlijk kunnen Chrome en andere Chromium-gebaseerde browsers sterker worden gemaakt tegen advertenties als u de juiste extensies downloadt en installeert.
 • Wantrouwt u technische reuzen zoals Apple, Facebook, Microsoft en Google? Als je liever geen technische giganten nog meer privégegevens wilt geven, overweeg dan alternatieven als Firefox (een non-profit) en Vivaldi (een kleine Nweigiaanse start-up met een verplichting tot privacy ).
 • Geeft u vooral om browsersnelheid? Probeer Brave. Het is razendsnel dankzij een aantal zeer agressieve ad-blocking, vooral op mobiel, waar het minder batterij en geheugen gebruikt dan Chrome.
 • Heeft u unieke toegankelijkheidsbehoeften? De diverse aanpassingsopties van Vivaldi bieden misschien wat u zoekt. Je kunt ook Lynx proberen, een op tekst gebaseerde browser die populair is bij gebruikers van tekst-naar-spraak.
 • Met welke browserextensies kunt u niet meer zonder? Je kunt de meest populaire extensies gebruiken in zowat elke browser, maar het is nog steeds de moeite waard om de extensiewinkel van elke browser te controleren voordat je overschakelt. Trefwoorden overal, een extensie die we elke dag gebruiken op grmajo.net, is bijvoorbeeld alleen beschikbaar in Firefox en op Chromium gebaseerde browsers (u kunt de Chrome-extensie store gebruiken voor Brave, Opera en Vivaldi).

Lees meer over de geschiedenis van de webbrowser

Veelgestelde vragen over webbrowsers

Wat is browsersynchronisatie?

Browser synchronisatie is de mogelijkheid om in te loggen bij een browser en dezelfde voorkeuren, bladwijzers, geschiedenis en andere instellingen op meerdere apparaten op te slaan.

Waarom zou ik me zorgen maken over de privacy of beveiliging van de browser?

Het internet is gevuld met 'trackers' die precies volgen wat u online doet en die informatie vervolgens gebruiken om u te versperren met gerichte advertenties. Maar veel mensen vinden trackers een Orwelliaanse inbreuk op privacy - soms zelfs een pijnlijke. Stel je een aanstaande moeder voor die door websites voor moederschap bladert en vervolgens nog steeds wordt gericht op advertenties voor babyproducten na een miskraam.

De meeste moderne browsers bevatten functies voor het blokkeren van advertenties om trackers te bestrijden, maar browsers verzamelen eigenlijk hun eigen gegevens over uw surfgedrag. Gewoonlijk zijn de redenen van een browser voor het verzamelen van gegevens onschadelijk (zoals voorkomen dat u helemaal opnieuw op elke site moet inloggen), maar de meeste browsers bieden u nu de mogelijkheid om u af te melden (hoewel vaak ten koste van het gemak).

Wat is het verschil tussen open-source en closed-source browsers?

Closed-source browsers zijn eigen stukjes software die een bedrijf bezit, auteursrechten en soms patenten. De twee meest populaire browsers ter wereld, Google Chrome en Apple's Safari, zijn closed-source. Open-source browsers maken hun broncode openbaar beschikbaar voor hergebruik en herontwikkeling. Mozilla Firefox is open-source, net als het Chromium-project van Google, waaruit Chrome is gebouwd (samen met Brave, Opera, Vivaldi en de volgende generatie Microsoft Edge).

De beste webbrowsers: samengevat

Firefox
Vivaldi
Opera
Het beste
Voor privacy en beveiliging
Voor krachtige gebruikers
Voor mobiel
Gebruik
4,39%
0,02%
2,87%
Eigenaar
Mozilla
Vivaldi
Opera-software
Besturingssysteem
Windows, Mac, Linux
Windows, Mac, Linux
Windows, Mac, Linux
Type
Open source
Closed-source
Closed-source
Mobiele versie?

Misschien vind je dit ook leuk