De beste vaatwassers

De beste vaatwassers komen van gerenommeerde merken met een track-record van betrouwbaarheid. Hoe meer u betaalt, hoe stiller en meer aanpasbaar ze worden. We hebben experts geïnterviewd, merken vergeleken en gekeken naar talloze functies om u te helpen de beste voor uw huis te vinden.

De 3 beste vaatwassers

De beste vaatwassers: samengevat

Bosch 500-serie
Bosch Ascenta-serie
Thermador Topaz
Het beste
Vaatwasser voor de meeste mensen
Budget Vaatwasser
Luxe vaatwasser
Wi-Fi ingeschakeld
Nee
Nee
Ja
Prijs
$ 900 +
$ 600 +
$ 1.700 +
Geluidsniveau
44 dBa
50 dBa
44 dBa
Aantal rekken
3
2
3
Filtertype
Handmatige reiniging
Handmatige reiniging
Handmatige reiniging
Wascycli
5
6
6

Bosch 500-serie

Beste vaatwasser voor de meeste mensen

Bosch 500-serie
Met zeer verstelbare rekken en tanden, plus een ruim derde rek en een reeks nuttige wascycli, zou een machine uit deze lijn u moeten dekken, ongeacht uw afwasgewoonten.
Pros
Solide merkreputatie
Gemiddelde prijs voor hoogwaardige functies
Verstelbare tanden en bovenste rek
Ruim derde rek
Bereik van nuttige cycli en opties
Meerdere ontwerpopties
Cons
Filter vereist handmatige reiniging
Minder kleuropties

Waarom we ervoor kozen

Solide merkreputatie

Bosch ontving lovende beoordelingen van zowel onze experts als de enquête van JD Power in 2018. JD Power rangschikte Bosch als een van de beste in de top drie, naast Maytag en Samsung. In het onderzoek van Consumer Reports onder meer dan 42.000 lezers, ondervond slechts 10% van de mensen die de afgelopen vier jaar een Bosch-vaatwasser hadden gekocht, reparaties of ernstige problemen - de beste betrouwbaarheidsresultaten voor elk merk waar we naar keken.

Gemiddelde prijs voor hoogwaardige functies

Bosch biedt verschillende vaatwasserlijnen: Ascenta, 100, 300, 500, 800 en Benchmark. Machines worden meestal stiller, flexibeler en duurder als je >

Verstelbare tanden en bovenste rek

De meeste vaatwassers waar we naar keken hadden tanden die naar beneden vouwen en bovenste rekken die omhoog en omlaag gaan, maar het ontwerp van de 500-serie voelde ongewoon functioneel. Het bovenste rek heeft twee rijen opvouwbare tanden, en de glazen passen mooi onder een hoek, dus het is minder waarschijnlijk dat water zich op de toppen verzamelt. Het bovenste rek kan ook verticaal worden aangepast met een of twee centimeter om ruimte te maken voor grote vaten zoals voorraadpotten op het onderste rek. (We vonden het het beste om de rekken aan te passen als ze leeg zijn. Toen we het vol met borden probeerden, rinkelden de glazen allemaal terwijl het rek naar de laagste stand viel.)

Wat het onderste niveau betreft: de bestekmand is in twee helften verdeeld, zodat u de manden op de meest geschikte manier kunt plaatsen om het rek vol te pakken. En er zijn hier ook twee rijen opvouwbare tanden, waardoor de aanpassing van eetbord naar graankomafstand eenvoudig is.

Ruim derde rek

De 500 heeft de capaciteit om maximaal 16 couverts vast te houden, aan de top van wat we tegenkwamen. Een deel van deze ruimtelijkheid is waarschijnlijk te danken aan een derde rek van drie inch dat veel zilverwerk kan bevatten, waardoor er meer ruimte onder ontstaat. De gleuven op die plank houden bestek op zijn zijkant zodat lepels kunnen lepelen, maar niet zo dicht dat het de jets ervan weerhoudt ze schoon te maken. Opmerking: we konden geen grote spatel of pollepel in het bovenste rek plaatsen, dus verwacht niet dat het elk stuk serviesgoed in uw huis kan houden. Toch voegt deze functie volgens Bosch naar schatting 30 procent meer laadvermogen toe, en je kunt ervoor kiezen om het rek te verwijderen als je meer vrije ruimte boven het hoofd nodig hebt.

Bereik van nuttige cycli en opties

De vijf cycli van de Bosch 500-serie lopen uiteen voor bodemniveaus - inclusief een bodem-sensing Auto-cyclus. Freedman vertelde ons dat ongeveer 75-80 procent van de mensen waarschijnlijk meestal alleen de instelling “Auto” of “Normaal” (hij beveelt “Auto”) zal gebruiken, maar de Bosch 500-serie geeft je wel opties voor zwaar schrobben , als de behoefte zich voordoet.

Meerdere ontwerpopties

Als u zoekt naar "500-serie vaatwassers" op de site van Bosch , ziet u ongeveer 25 opties om uit te kiezen, met meerdere varianten in kleur en handgreepstijl - de twee be>een aantal opties vinden met bedieningspanelen aan de voorkant . Modellen in de 500-serie variëren qua specifieke wascycli, maar hebben allemaal dezelfde kernfuncties.

Punten om te overwegen

Filter vereist handmatige reiniging

Het voedsel dat een vaatwasser van kookgerei reinigt, valt niet uiteen in dunne lucht - het wordt opgevangen door een filter aan de onderkant van de machine. Sommige vaatwassers hebben zelfreinigende filters, die een afvoer gebruiken (dit kan luid worden) of fijn gaas om voedsel te breken en weg te wassen. Maar Bosch-machines gebruiken een stillere, handmatige filter. Je moet het eruit halen - wat een snelle draai-en-trek vereist, we hebben het geprobeerd - en het af en toe in de gootsteen spoelen om funky geuren te voorkomen. De gebruikershandleiding van de Bosch 500 beveelt aan om het filter drie tot twaalf keer per jaar te reinigen , afhankelijk van uw voorspoelgewoonten en of u hard water heeft (wat kan leiden tot mineraalophoping op het filter).

Minder kleuropties

Freedman vertelde ons dat sommige bedrijven trending zijn naar kleuropties buiten het traditionele witte, zwarte en roestvrij staal, door roségouden kopers, retro pastel en zwart roestvrij staal aan hun line-ups toe te voegen. Hoewel Bosch momenteel een zwarte roestvrijstalen optie biedt, zijn de kleurenschema's in vergelijking hiermee enigszins beperkt.

Bosch Ascenta-serie

Best Budget Vaatwasser

Bosch Ascenta-serie
Een machine uit de Ascenta-serie draait $ 200 tot $ 400 minder dan een vaatwasser uit de 500-serie, met behoud van de sterke reputatie van Bosch. U zult slechts een paar offers brengen: het is luider, minder verstelbaar en heeft geen derde rek voor extra capaciteit.
Pros
Goede waarde
Solide merkreputatie
Indrukwekkende prestaties
Cons
Minimale instelbaarheid
Filter vereist handmatige reiniging

Waarom we ervoor kozen

Goede waarde

Van alle vaatwassers die aan onze criteria voor merk- en modelreputatie voldeden, zijn machines uit de Bosch Ascenta-lijn het meest betaalbaar. Voor $ 200 tot $ 400 minder dan de 500-serie van Bosch, krijgt u indrukwekkende aanpasbaarheid en capaciteit. Ascentas bieden zes cycli, zodat u de meest efficiënte manier kunt kiezen om zwaar vervuilde of nauwelijks vuile vaat schoon te krijgen. Bovendien zijn de machines uitgerust met bodemsensoren voor "Auto" en "Auto Half Load" cycli als u niet zelf wilt bellen.

De meeste vaatwassers passen tussen 13 en 16 couverts; de Ascenta-lijn bereikt het midden van dit bereik met een capaciteit van 14 instellingen. Het lagere prijsniveau van de Ascenta betekent dat er geen derde rack is dat bij de andere serie van Bosch wordt geleverd, maar u kunt nog steeds het bovenste rack aanpassen om meer ruimte te creëren voor >

Solide merkreputatie

In tegenstelling tot eerdere studies beoordeelde JD Power de Ascenta-lijn niet los van de rest van het merk Bosch. Dat betekent dat de uitstekende reputatie die het totale merk Bosch heeft gekregen, ook op de Ascenta reflecteert. In de enquête van Consumer Reports onder meer dan 42.000 lezers bleef Bosch het meest betrouwbare merk, met de minste vaatwasser-eigenaren die gedurende vier jaar reparaties of ernstige problemen hadden.

Indrukwekkende prestaties

In Consumer Reports-tests ontvingen twee Ascenta-modellen bijzonder opvallende scores: SHX3AR75UC (met een handgreep) en SHE3AR75UC (met een verzonken handgreep). Geprijsd op respectievelijk $ 700 en $ 600, verdienden de twee machines de “best buy” -benamingen bij het testen en de “Excellent” -beoordelingen voor wassen en energieverbruik. Ze blijven achter bij andere Bosch-modellen wat betreft geluids- en droogwaarden - een wisselwerking die typisch is voor goedkopere machines. Maar met 50 decibel is de geluidsscore van de Ascenta ongeveer hetzelfde als regenval , dus het is onwaarschijnlijk dat het storend is als het in de volgende kamer wordt uitgevoerd.

Punten om te overwegen

Minimale instelbaarheid

In vergelijking met zijn duurdere broeders is de instelbaarheid van de Ascenta beperkter. Het heeft een rij tanden die neerklappen op het onderste rek, maar de niet-opvouwbare tanden staan ​​strak op elkaar, wat frustrerend kan zijn als u grotere plaatsinstellingen hebt. Bovendien heeft de Ascenta niet het derde rek van andere Bosch-modellen. Als u maximaal gebruiksgemak wilt, is de 500-lijn het extra geld waard. Maar als die functies geen prioriteit hebben, levert de Ascenta een bevredigende clean en wordt ondersteund door een solide reputatie.

Filter vereist handmatige reiniging

Zoals alle vaatwassers van Bosch, moet het filter van de Ascenta regelmatig worden gespoeld om slechte geuren te voorkomen. U kunt de gebruikershandleiding raadplegen voor een specifiek schema, maar verwacht het filter minstens om de drie of vier maanden schoon te maken.

Thermador Topaz

Beste luxe vaatwasser

Thermador Topaz
Deze workhorse-vaatwasser is een investering die je zal verbazen met verbeterde functies zoals een resterende PowerBeam®, CrystalProtect®-aanpassing van de waterzachtheid en Wi-Fi-compatibele Home ConnectTM.
Pros
Energiezuinige prestaties
Royale technische functies
Stille wascycli
Uitstekende betrouwbaarheid
Cons
Prijs
Handmatig gereinigd filter

Waarom we ervoor kozen

Energiezuinige prestaties

De Thermador Topaz®-vaatwasser is ENERGY STAR®-gecertificeerd en gebruikt 269 kWh per jaar. Tijdens de 6 wascycli van 155 minuten gebruikt de Thermador Topaz® slechts 4 liter water. Volgens consumentenrapporten presteert dit specifieke model op een "uitstekend" niveau wanneer het wordt geëvalueerd voor de gecombineerde hoeveelheid water die wordt gebruikt met de energie die nodig is om een ​​volledig vervuilde lading vaat te wassen.

Royale technische functies

 • De Thermador Topaz®-vaatwasser biedt een verscheidenheid aan hoogwaardige vaatwas- en thuistechnologie die hem onderscheidt van de Bosch 500-serie:
 • PowerBoost®-technologie verhoogt temperatuur en druk in het onderste rek voor intensief reinigen
 • Crystal Protect®-systeem past de zachtheid van het water aan tijdens de cyclus
 • Thermador Connected Experience by Home ConnectTM (wifi ingeschakeld, zodat u cycli kunt regelen, het wassen kunt uitstellen en gepersonaliseerde afwasaanbevelingen kunt krijgen via uw smartphone)
 • InfoLight®- en PowerBeam®-technologie projecteren een optisch display op de vloer onder de deur van het apparaat, zodat u zaken als de resterende tijd in de cyclus kunt bijhouden
 • Extra droge optie om uw vaat volledig te drogen en 99,9% van de bacteriën te reinigen
 • Handgreep uit de professionele serie en derde rek met Chef's Tool Drawer®

Stille wascycli

Voorbij zijn de dagen van luidruchtige afwascycli waardoor je de kamer moest verlaten om een ​​gesprek te voeren. Deze Thermador-vaatwasser is zo uitzonderlijk stil dat je het moeilijk vindt om te weten of hij aan staat - alleen op basis van geluid. De Thermador Topaz® heeft een geluidsscore van 44 dBa, een van de laagste scores bij nieuwere vaatwassers en is vergelijkbaar met het geluidsniveau van een duif. Volgens Consumer Reports scoorde dit model een "uitstekende" geluidsclassificatie door het geluidsniveau te beoordelen tijdens het vullen, wassen en aftappen.

Uitstekende betrouwbaarheid

Natuurlijk is betrouwbaarheid een van de be>

Punten om te overwegen

Prijs

De >

Handmatig gereinigd filter

Op dit prijsniveau waren we teleurgesteld om te ontdekken dat het afwasfilter op de Thermador Topaz nog steeds om de paar maanden moest worden schoongemaakt of vervangen. Hoewel dit nog steeds een veel voorkomend nadeel is van de meeste vaatwassers, is het iets om te overwegen als je dit niet wilt toevoegen aan je lijst met keukenkarweien. Standaard extra onderhoud in combinatie met het luxe prijskaartje kan sommige mensen afschrikken, maar we denken dat dit nog steeds een goede keuze is voor het upgraden van uw keuken met geavanceerde technologie.

Gids voor vaatwassers

Hoe u de juiste vaatwasser voor u kunt vinden

Beoordeel uw behoeften

Je levensstijl bepaalt veel van wat je moet zoeken in een vaatwasser. Een goede vraag om mee te beginnen: welke cycli ga je eigenlijk gebruiken? Als je je vaak vermaakt, stelt Freedman voor op zoek te gaan naar machines met snelwascycli om gerechten die al een tijdje in opslag zijn op te frissen, evenals een "glazen" -cyclus, die specifiek alleen drinkglazen wast, zodat je ze tussen de drankjes vers kunt houden.

Denk aan je ruimte

Kleurenschema is een voor de hand liggende factor als het gaat om uw ruimte, maar het handvat van uw vaatwasser is een vaak over het hoofd gezien factor die net zo be>

Budget voor professionele installatie

"Tenzij u een getrainde, erkende professional bent, moet u uw eigen vaatwasser niet installeren", zegt Shirley Hood, een apparaatspecialist op de afdeling Appliance van Abt Electronics . Een amateur die te maken heeft met waterleidingen in een afgesloten ruimte is een recept voor een ramp: je denkt misschien dat je vaatwasser goed werkt, maar pas maanden later ontdekt dat je kelderplafond waterschade heeft, je houten vloeren kromtrekken in de buurt van je vaatwasser - of misschien zelfs erger nog, je benedenbuurman klopt op je deur omdat water uit hun plafond lekt. "Houd uw gemoedsrust en huur een getrainde professional in," zei Hood. Het kan $ 150 tot $ 250 toevoegen aan uw budget, maar verkleint de kans op fouten.

Veelgestelde vragen vaatwassers

Wat is het verschil tussen Amerikaanse en Europese vaatwassers?

Europese vaatwassers begonnen ongeveer 20 jaar geleden op de Amerikaanse markt te komen en zorgden voor stillere machines die vlak bij uw kasten passen en een hoger prijskaartje inpakken. Vaatwassers in Amerikaanse stijl bieden daarentegen een extra centimeter diepte in het eerste rek. Beide stijlen beginnen nu in het midden samen te komen; maar over het algemeen zijn vaatwassers in Amerikaanse stijl meestal ruimer, luider en minder duur, terwijl Europese modellen een beetje duurder zijn maar een stillere wasbeurt en een slanker uiterlijk bieden.

Waar ze nog steeds sterk verschillen, is drogen. Amerikaanse vaatwassers hebben verwarmingsspiralen, die de vochtige, hete lucht verwarmen en vervolgens door een ventilator blazen om de vaat te drogen. Het is een methode die resulteert in drogere gerechten, maar is minder energiezuinig. Europese modellen gebruiken condensatiedrogen. De vochtige lucht komt vrij uit de schalen wanneer deze in contact komt met het koelere roestvrijstalen oppervlak, dat het water wegtrekt van de schalen en in de afvoer. Het is energiezuiniger, maar werkt niet zo goed op kunststoffen en kan >

“Voor sommige mensen is drogen niet zo be>

Is een roestvrijstalen badafwasmachine de prijs waard?

Vaatwassers van roestvrij staal zijn energiezuiniger en minder vatbaar voor corrosie. Hoewel een plastic badkuip je slechts een paar honderd dollar kost, houden de wanden van deze modellen niet zoveel warmte vast. Dientengevolge, kunnen plastic kuipen uw vaat niet zo efficiënt schoonmaken als een roestvrijstalen model. Over het algemeen kan een vaatwasser met een roestvrijstalen bad behoorlijk wat meer kosten, maar ze staan ​​erom bekend dat ze >

Wat is de beste manier om een ​​vaatwasser te laden?

Vaatwashandleidingen laten eigenlijk diagrammen zien voor de ideale opstelling van gerechten. Nozzles en rekken zijn allemaal anders gerangschikt, afhankelijk van uw model, dus er is geen echte one-size-fits-all-strategie. Maar wees gerust, er staat een antwoord in uw handleiding.

Wat moet ik niet in de vaatwasser doen?

Volgens de handleidingen voor onze topkeuzes, is het het beste om borden en bestek met de hand te wassen gemaakt van de volgende materialen:

 • Hout
 • Acryl
 • Ijzer
 • Bot (handgrepen)
 • Pewter
 • Messing
 • Bronzen
 • Blik
 • Alles samengevoegd met lijm

De meeste fabrikanten raden ook aan om uw vaatwasser niet te gebruiken om iets anders te wassen dan "normaal, vaatwasmachinebestendig servies en keukengerei", wat betekent dat activiteiten zoals het wassen van automatten of het koken van zalm sous vide technisch worden afgekeurd.

Waarom worden drinkglazen bewolkt na het wassen?

De hardheid van uw water is waarschijnlijk de boosdoener achter bewolkt glaswerk. Het kan het slachtoffer zijn van minerale afzettingen of het glas is "geëtst" of geërodeerd. De handleiding voor de Bosch-lijn die wij aanbevelen, suggereert het gebruik van een glansspoelmiddel om strepen te voorkomen en geeft aanwijzingen voor het reinigen van resten op de machine, plus hoeveel wasmiddel u moet gebruiken (en hoe vaak uw filter moet worden vervangen) op basis van de hardheid van uw water. De handleiding van KitchenAid geeft vergelijkbaar, machinespecifiek advies.

Misschien vind je dit ook leuk